UPDATE ora 20.35: Răzvan Dincă, propus de PSD, a fost votat de Parlament noul președinte al Consiliului de Administrație al Radioului public. Din totalul de 466 de parlamentari, în plenul reunit au fost prezenți 350 de senatori și deputați. S-au înregistrat 344 de voturi valabile, dintre care 250 pentru numirea lui Dincă șef la Radio și 94 contra.
Dan Turturică, propunerea Guvernului României, a fost votat de Parlament noul președinte al Consiliului de Administrație al TVR. Dintr-un număr total de 466 de parlamentari, în plenul reunit au fost prezenți 350 de senatori și deputați. S-au înregistrat 338 de voturi valabile, 249 de parlamentari au votat pentru numirea lui Turturică șef la TVR și 89 contra.
Cine este Dan Turturică, noul director general al TVR
Dan Turturică a debutat în presă în 1990, la săptămânalul Expres. Între 1995 și1997 a fost corespondent special al cotidianului Ziua în SUA.
Între 2000 și 2004 a fost redactor-șef al ziarului Evenimentul Zilei, apoi redactor-șef al ziarului România Liberă între 2007 și 2015 și redactor-șef al site-ului digi24.ro în perioada decembrie 2015-martie 2019.
Din august 2019, conduce site-ul de știri Universul.net. Totodată, Dan Turturică a avut colaborări și în televiziune. El a fost unul dintre producătorii şi prezentatorul emisiunii „Reporter Incognito”, difuzată între 2002 şi 2004 de Prima TV şi a moderat talkshow-urile „Prim Plan” la TVR şi „Arena Media” la Realitatea TV.
Turturică a absolvit Academia de Studii Economice din București în 1993, secția Cibernetică, iar în 1997 și-a luat masterul în Comunicare și Studii media la California State University.
Răzvan Dincă, noul șef al Radioului public, a fost director general al Teatrului Național de Operetă „Ion Dacian” din București și director al Operei Naționale București.
UPDATE ora 19.40: Comisiile de specialitate au supus votului plenului Parlamentului propunerea ca Dan Turturică să fie numit președinte al Consiliului de Administrație al TVR.
UPDATE ora 18.35: Membrii celor două Consilii de Administraţie, TVR și Radio, au fost desemnaţi prin votul majorităţii senatorilor și deputaților, prin vot secret, cu bile, iar ședința de plen a fost condusă de preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Sorin Grindeanu. Membrii depun în această seară jurământul în Parlament, după care vor fi numiţi pe o perioadă de 4 ani.
Rezultatul votului pentru CA al Radioului public:
Dintr-un număr total de 466 de parlamentari, au fost prezenți 404. S-au înregistrat 394 de voturi valabile, dintre care 380 pentru și 14 contra.
Membri titulari votați: Ruxandra Săraru, Radu Herjeu şi Răzvan Dincă (PSD), Radu F. Alexandru şi Alexandra Bogdan (PNL), Liviu Popescu (USR), Annamaria Maria Bodoczi (UDMR), Dragoş Pătlăgeanu (propunerea Administraţiei Prezidenţiale), Maria Ţoghină (propunerea Guvernului), Oana Rusu şi Marius Tănase (reprezentanţi ai salariaţilor), Milan Manyura (minorităţi), Sorin Faur (AUR).
Rezultatul votului pentru CA al TVR:
Dintr-un număr total de 466 de parlamentari, au fost prezenți 404. S-au înregistrat 394 de voturi valabile, dintre care 380 pentru și 14 contra.
Membri titulari votați: Georgică Severin, Lucian Ghimişi, Anca Dindirică (PSD), Radu Carp, Mihai Firică (PNL), Valentin Enescu (USR), Hajnalka Nagy-Debreczeni (UDMR), Dorothea Ionescu (AUR), Christel Ţopescu (propunerea Administraţiei Prezidenţiale), Dan Turturică (propunerea Guvernului), Dietlinde Dinesz şi Gabriela Iordănescu (propuneri ale angajaţilor), Borislav Velmirovici (din partea minorităţilor naţionale).
Preşedinţii CA al TVR și al Radioului vor fi numiţi de către Parlament dintre membrii titulari.
Dan Turturică, propunerea Guvernului, este favorit la șefia Televiziunii Române, iar Răzvan Dincă, propunerea PSD, este favorit să preia şefia Radioului public, potrivit surselor Libertatea.
TVR și Radioul public, 6 luni de interimat
Parlamentul a respins pe 11 mai rapoartele de activitate ale TVR şi Radioului Public pe anii 2017, 2018 şi 2019, iar Doina Gradea şi Georgică Severin, numiți în fruntea celor două instituții pe vremea guvernării PSD, au fost demişi automat din funcţii.
Ramona Săseanu, propunerea PNL pentru poziția de director general interimar al TVR, a fost validată în funcţie pe 11 mai, în plenul Parlamentului, cu 240 de voturi pentru şi 135 împotrivă. De asemenea, Liviu Popescu, propus de USR-PLUS, a devenit atunci șef interimar al Radioului public, cu 237 de voturi pentru şi 134 împotrivă.
Partidele politice, Guvernul şi Preşedinţia au trimis vineri, 12 noiembrie, propunerile pentru cele două Consilii de Administrație de la TVR și la Radioul public.
Audierile candidaţilor pentru Consiliile de Administraţie ale Societăţii Române de Televiziune şi Societăţii Române de Radiodifuziune vor avea loc astăzi, 15 noiembrie, de la ora 12:00, în Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului.
Plenul Parlamentului se reuneşte apoi la ora 17:00, pentru votarea Consiliilor de Administraţie ale Societăţii Române de Televiziune şi Societăţii Române de Radiodifuziune.
După ce plenul va numi cele două Consilii de Administrație de la TVR și Radioul public, acestea vor alege şi vor propune preşedinţii-directori generali care vor fi numiţi prin vot de plenul Parlamentului pentru câte un mandat de 4 ani. Jurnalistul Dan Turturică, propunerea Guvernului României, va fi noul director general al TVR, potrivit surselor guvernamentale, citate vineri de Libertatea.
Fotografii: Inquam Photos/ Octav Ganea