Costurile care revin statului român, aferente preluării persoanelor care se sustrag de la urmărire penală sau de la judecată, vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare, conform prevederilor Codului de procedură penală.

În plus, când autoritățile române vor prelua persoanele care se sustrag de la executarea pedepsei, instituțiile statului vor avea dreptul să recupereze costurile în instanță. Această cauză se va judeca cu prioritate, foarte rapid, mai prevede noua lege.

Legea se aplică persoanelor urmărite internațional, adică celor pentru care a fost emis mandat european de arestare, celor care au fugit în afara Uniunii Europene și pentru care se desfășoară procedura de extrădare.

Senatul a adoptat proiectul în calitate de prim for sesizat în luna aprilie, iar votul de astăzi al Camerei Deputaților a fost decizional, astfel că legea merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis. După promulgare, se va aplica tuturor fugarilor care încă nu au fost aduși în țară.

Autorităţile nu au reuşit deocamdată să aducă mai mulți fugari celebri, condamnați definitiv la închisoare cu executare, precum Ionel Arsene (Italia), Alina Bica (Italia), Mario Iorgulescu (Italia), Dragoș Săvulescu (Italia), Daniel Dragomir (Italia), Paul de România (Franța), Sebastian Ghiță (Serbia) și Sorin Oprescu (Grecia).

Gorghiu: „Unii condamnaţi şi-au descoperit valenţe de atleţi penali”

Ministrul justiției, Alina Gorghiu, cea care a inițiat proiectul de lege, a spus că cei condamnați, care vor să fugă din țară pentru a se sustrage pedepsei, trebuie acum să se gândească de două ori înainte să facă acest gest.

„Asta pentru că legea «Fugarul plăteşte» a fost adoptată astăzi de Parlament, Camera Deputaţilor mai exact, şi merge la promulgare. Se ştie că unii dintre condamnaţi şi-au descoperit valenţe de atleţi penali, dar ştiţi că statul român a cheltuit în 2023 ca să îi aducă pe aceşti fugari aproape 10 milioane de lei”, a spus Alina Gorghiu.

Ea a precizat că este un proiect „de bun simţ”. „Ai fugit de justiţia din ţară, când te întorci, tu plăteşti aducerea ta în ţară, nu statul român”, a punctat ministrul justiției.

Gorghiu a menționat că sunt două scenarii: „Cel în care inculpatul fuge de urmărirea penală sau de judecată şi atunci costurile aducerii în ţară se adaugă la cheltuielile judiciare, iar al doilea scenariu este atunci când condamnatul fuge de executarea pedepsei şi, în situaţia asta, banii se vor recupera printr-un proces civil intentat de ministerul care a făcut cheltuielile”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News