Inițiatorii proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă Nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, depus săptămâna aceasta la Senat, precizează că modul de constituire a ariilor protejate va lua în considerare interesele comunităților locale, încurajându-se menținerea practicilor și a cunoștințelor tradiționale locale, în valorificarea acestor resurse, în beneficiul comunității.

Ei propun ca suprafețele de teren aflate în intravilanul localităților, la data constituirii ariei natural protejate, nu vor putea fi introduce în interiorul ariei protejatedecât în cazuri temeinic justificate, într-un capitol separat al studiunului de fundamentare științifică.

Proiectul de lege mai prevede că modificarea limitelor ariilor natural protejate este posibilă, prin scoaterea unor suprafețe din interiorul ariilor protejate, dacă pentru ariile respective erau aprobate, prin Hotărâre de Guvern, licențe de concesiune a activității miniere de exploatare, în temeiul legislației miniere în vigoare.

”Noile limite ale ariilor naturale protejate vor fi trasate astfel încât perimetrul exploatației miniere să fie în afara ariei natural. Suplimentar, între noile limite ale ariei naturale și limitele exloatației miniere va fi păstrată o limită minima tampon, de 50 de metro, pe toată lungimea de graniță”, mai propun parlamentarii.

Aleșii își explică inițiativa legislativă prin faptul că licențele miniere nu pot fi valorificate. ”Situația trebuie rezolvată, exploatațiile miniere au fost închise sau sunt în pericol de a fi închise. Resursele miniere nu mai pot fi exploatate și impactul economic și social eset foarte mare, spun ei.

Inițiativa legislativă aparține deputatului ALDE Dumitru Lovin și este semnată de alți colegi de la ALDE și PSD. Proiectul urmează să fie dezbătut de Senat în primă Cameră sesizată, votul final urmând a fi dat de deputați.

 
 

Urmărește-ne pe Google News