Acest amendament, pentru care 329 de parlamentari au fost pentru şi 302 împotrivă, le permite să organizeze miercuri o serie de voturi indicatoare asupra formei pe care trebuie să o ia Brexit-ul: menţinerea în piaţa unică, un nou referendum, chiar anularea ieşirii din UE.
Votul a avut loc în timp ce premierul Theresa May caută sprijin pentru a obţine votarea acordului său de divorţ negociat cu Bruxellesul, respins masiv de două ori de deputaţi, dar de care depinde ieşirea ordonată din Uniunea Europeană la 22 mai.
Ministerul însărcinat cu Brexit-ul a transmis că votul de luni seară al parlamentarilor britanici prin care au preluat controlul agendei ieşirii din Uniunea Europeană este un „precedent periculos”.
„Acest amendament răstoarnă echilibrul dintre instituţiile noastre democratice şi creează un precedent periculos şi imprevizibil pentru viitor”, a reacţionat ministerul, potrivit Agerpres.
Tot luni, trei secretari de stat din guvernul condus de premierul Theresa May au demisionat în dezacord cu strategia sa legată de ieşirea din UE.
Este vorba despre Richard Harrington (Industrie), Alister Burt (Externe) şi Steve Brine (Sănătate). Richard Harrington a reproşat guvernului în scrisoarea sa de demisie că „joacă ruletă” cu „vieţile şi mijloacele de subzistenţă ale unei mari majorităţi a poporului nostru” din cauza „eşecului său de a garanta un acord” de ieşire.
Liderii europeni au propus joi Regatului Unit două opţiuni pentru amânarea Brexit-ului după data prevăzută iniţial, 29 martie. Dacă deputaţii britanici aprobă săptămâna aceasta acordul încheiat în noiembrie, cei 27 sunt de acord să amâne data Brexit-ului pentru 22 mai. În cazul unei noi respingeri de către parlamentul britanic, liderii europeni vor accepta o amânare până la 12 aprilie 2019, aşteptând ca Regatul Unit să indice calea de urmat înainte de această dată.
O legislaţie în baza căreia data Brexitului va fi modificată urmează să fie supusă miercuri votului Camerei Comunelor, Theresa May avertizând că, în urma deciziei liderilor europeni, neadoptarea unei asemenea legislaţii ar conduce la „confuzie legislativă şi incertitudine dăunătoare”.
Comisia Europeană anunţat, tot luni, că a încheiat pregătirile pentru situaţia „din ce în ce mai probabilă” a unui Brexit fără acord (no-deal), la 12 aprilie. La rândul ei, Theresa May a menţionat că ea crede în continuare că un Brexit fără acord ar fi de preferat în faţa unui Brexit cu un „acord prost”.
Foto EPA