Plenul Parlamentului a votat cu 318 la 278 de voturi pentru a respinge mandatul de negociere. În concecință, Parlamentul va dezbate din nou propunerea în timpul următoarei sesiuni plenare, în septembrie. Însă viitoarea propunere va fi amendată de parlamentari.
Pentru presă, cel mai important articol viza oferirea către publisheri a drepturilor conexe de tipul celor pe care le au producătorii de muzică, de filme și de televiziune (Articolul 11). În prezent, piața este distorsionată la nivelul veniturilor de către distribuitorii de conținut în detrimentul celor care realizează conținutul.
Problema a fost cu implementarea unor filtre pentru platformele video (Articolul 13) care ar putea cenzura și viola libertatea de exprimare, dar ar putea avea și efecte negative asupra afacerilor mici. Astfel, alături de Articolul 13, a picat și Articolul 11, pentru că acestea au fost luate la pachet de parlamentarii europeni.
EDiMA, un grup comercial care reprezintă platforme precum Google, Apple, Facebook şi Amazon, a transmis că „Votul de astăzi reprezintă o victorie pentru democraţie”.
După vot, parlamentarul european Axel Voss a spus: ”Regret că majoratea parlamentarilor nu susțin poziția în care eu și Comisia pentru Afaceri Juridice credem. Totuși, acesta este procesul democratic. Ne vom întoarce la această problemă în septembrie pentru a reconsidera și încerca să ne adresăm îngrijorărilor oamenilor, aducând, în același timp, regulile noastre privind drepturile de autor la zi cu mediul digital modern”.
Deocamdată, lobby-ul făcut de giganţii internetului şi activiștii pentru libertatea internetului a învins. Lobby-ul creatorilor de conținut speră că până în toamnă va convinge reprentații Parlamentului European că drepturile de autor și conexe trebuie respectate.
Pentru presa care publică materiale originale, e o chestiune de supraviațuire. Prezente la Dezbaterea stiricurate.ro – de la Bruxelles, via skype – Alina Popescu, consultant afaceri europene European Publishers Council și Miruna Herovanu, consultant afaceri europene News Media Europe, spun că din totalul veniturilor obținute pe piața presei online, 70% din venituri revin distribuitorilor de conținut și numai 30% celor care produc acest conținut. O prelungire nejustificată a actualei legislații ar crește și mai mult perderile presei.
Parlamentarii trebuiau să dezbată Directiva privind Drepturile de autor pe Piața Unică Digitală și trebuiau supuse votlui cele mai disputate articole care vizează drepturile de autor, recunoașterea drepturilor conexe ale editorilor de presă (publishers).
Dacă se va vota în septembrie, acesta va deschide perspectiva obținerii drepturilor pe care editorii de presă – companiile care editează conținut original – încearcă de ani de le zile să le obțină.
CITEȘTE ȘI: Cine sunt cei doi oameni otrăviţi în Marea Britanie. Analizele au confirmat că otrava este aceeaşi ca în cazul Skripal
FOTO: EPA
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!