Un proiect de lege aflat pe ordinea de zi a senatorilor, cu raport de respingere, a fost retrimis la comisie, în loc să fie supus votului final. Cel care a făcut solicitarea, în plen, a fost senatorul UDMR Cseke Attila.

Acesta a precizat că, în condiţiile în care există în procedură parlamentară alte proiecte cu aceleaşi prevederi, iar  raportul comisiei este de respingere a proiectului, pentru că are anumite imperfecţiuni, cere retrimiterea la comisie a acestuia, pentru 3 săptămâni.

Supusă la vot, solicitarea senatorului UDMR a fost aprobată de plen.

Senatoarea USR Florina Presadă a ţinut să critice acest vot. „Ne grăbim, din câte observ, încercăm să refacem Codul administrativ, mai precis, părţile lui nocive, prin diferite propuneri legislative. Această propunere nu ar fi trebuit să se întoarcă la comisie”, a spus Presadă.

Preşedintele de şedinţă, Claudiu Manda i-a tăiat microfonul, în timp ce aceasta îşi susţinea punctul de vedere.

Cine sunt iniţiatorii proiectului de lege care prevede pensii speciale pentru aleşii locali

Proiectul de lege prevede că „începând cu 1 ianuarie 2019, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice sau ale vârstei standard reduse în conformitate cu legea au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie specială pentru limită de vârstă, dacă sunt realeşi pentru un nou mandat.

Indemnizaţia pentru limită de vârstă ar urma să fie primită de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului.

„Indemnizaţia pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie şi cu orice alte venituri realizate. Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate complete şi se calculează ca produs al numărului de mandate cu 0,25 din salariul de bază minim brut garantat în plată. Indemnizaţia pentru limită de vârstă se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează salariul de bază minim brut garantat în plată”, mai prevede proiectul.

Iniţiatorii pensiilor speciale pentru aleşii locali sunt: Avram Nicolae – senator PSD; Baciu Gheorghe – senator PMP; Ionaşcu Gabi – senator PMP; Savin Emanoil – senator PSD; Trufin Lucian – senator PSD; Ambrus Izabella-Agnes – deputat UDMR; Bende Sándor – deputat UDMR; Benedek Zacharie – deputat UDMR; Bogdan Gheorghe-Dănuţ – deputat PSD; Erdei-Dolóczki István – deputat UDMR; Farago Petru – deputat UDMR; Magyar Loránd-Bálint – deputat UDMR; Marica Petru-Sorin – deputat PSD; Nistor Laurenţiu – deputat PSD; Roman Ioan Sorin – deputat PSD; Toma Ilie – deputat

În raportul de respingere semnat de comisiile de administraţie şi juridică, senatorii precizau că acordarea indemnizaţiei, fără ca aceasta să fie definită ori să i se stabilească natura juridică, pentru o parte a aleşilor locali, respectiv primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de CJ, ar produce o diferenţă de tratament faţă de ceilalţi asiguraţi ai sistemului public de pensii, inclusiv faţă de ceilalţi aleşi locali.

Care ar fi motivul păstrării proiectului privind pensiile speciale, la sertar

Pe 6 noiembrie, judecătorii CCR au stabilit neconstituţionalitatea Codului administrativ, în ansamblul său, astfel că pensiile speciale ale aleşilor locali au fost anulate de CCR.

Senatoarea Florina Presadă explică care ar putea fi motivul pentru care proiectul de lege, care are aceleaşi prevederi ca cele declarate neconstituţionale, a fost retrimis la comisie.

Ea a arătat că Senatul, fiind ultima Cameră în acest caz, nu are un termen limită pentru dezbaterea propunerii legislative.

Astfel, proiectul de lege va rămâne în comisie „cât e nevoie, până vine momentul să îi dea un raport de admitere şi vot în plen, eventual, înainte de alegerile locale„.

Ce salarii au în prezent primarii

În luna aprilie 2017, parlamentarii au adoptat în Parlament OUG 9/2017, aprobând şi două amendamente prin care se măresc soldele şi salariile primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene.

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, spunea, atunci, că această măsură nu grevează în niciun fel bugetul de stat, pentru că aceste majorări de salarii se fac din bugetele locale.

Astfel, de la 1 iulie, în administraţiile din ţară a început febra majorărilor, salariile crescând şi de trei ori faţă de cât erau până în acel moment.

Primarul Gabriela Firea are un salariu brut de 14.500 lei (10902 lei net/lună), cu un coeficient 10 de calcul. Un punct din coeficient este egal cu salariul minim brut, respectiv 1.450 de lei.

Primarii de sector, la fel ca şi primarii din municipiile reşedinţe de judeţ, au o indemnizaţie stabilită la nivelul de 13.050 lei brut (coeficient 9). Însă, aşa cum vom vedea mai jos, tabelul din lege este doar orientativ, pentru că unii primari au forţat limitele, mai ales că votul consilierilor locali are putere de lege.

Salariul primarului municipiului Alba Iulia, Mircea Hava este de 16.313 lei  brut (12.265 de lei net/lună), iar fostul premier Emil Boc, primar al Clujului primeşte suma de 14.500 lei brut pe lună. Salarii de 13.050 lei au şi primarii din Bistriţa, Zalău, Suceava, Botoşani sau Satu Mare.

La Iaşi, primarul Mihai Chirica are un salariu de 13.000 lei brut, identic cu cel al omologului de la Timişoara, Nicolae Robu.

Citeşte şi: Paradoxul Metrorex | În timp ce sindicatul cere majorări de 42%, compania se împrumută şi pune gaj trenuri pentru plata lucrărilor din Drumul Taberei

 
 

Urmărește-ne pe Google News