Comisia juridică din Senat a analizat, marți, în ședință, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.60/2017, pentru modificarea și completarea Legii nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Ministerul Muncii transmitea, când s-a aprobat Ordonanța în Guvern, că menirea actului normativ este aceea de a stimula angajarea a cât mai multe persoane cu handicap, atât în sectorul public, cât și în cel privat, prin creșterea obligației de plată în cazul în care nu angajează cel puțin 4% persoane cu dizabilități din numărul total de lucrători.
Astfel, suma astfel colectată trebuia să fie redistribuită direct persoanelor cu dizabilități, prin mărirea considerabilă a valorii prestației sociale pe care acestea o primesc. ”De acești bani vor beneficia direct peste 700.000 de persoane cu handicap, și nu doar, parțial, aproximativ 2.000, cât sunt angajate în Unitățile Protejate Autorizate, adică doar 0,26% din numărul total”, mai spunea ministerul.
Comisia pentru buget nu este însă de acord cu Ordonanța, și a dispus amânarea introducerii plătii lunare către bugetul de stat a acestei sume reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.
”Astfel, se păstrează până la 1 aprilie 2018 forma actuală din Legea nr. 228/2006, republicată 2008, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care prevede că autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap in condițiile prevăzute, pot opta pentru achiziția de produse sau servicii de la unități protejate autorizate, pe baza de parteneriat, în suma echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat în condițiile prevăzute”, transmit senatorii.
Ei mai arată că această măsură este luată ”tocmai pentru a analiza acest caz și a propune o soluție corectă, fără a crea prejudicii celor aproximativ 700 de unități protejate din țară, în care lucrează 3.900 de angajați, dintre care 2.000 sunt persoane cu dizabilități”.
Propunerea comisiei urmează să intre în dezbaterea plenului Senatului, pentru votul final, la începutul sesiunii parlamentare.
Citește și:Casa bântuită de fantome din Naipu i-a pus pe jar pe localinici: ”Doar Dumnezeu îi mai poate salva!”