”Parlamentarii nu mai trebuie să sfideze bunul simț și să se considere mai presus de oamenii onești ai Doljului și ai României, mai presus de cei peste 1,3 milioane de români care muncesc pe salariul minim pe economie, ori de cei peste 5,5 milioane de angajați care nu beneficiază de privilegiul de a-și putea crește singuri salariile, oricând doresc. Pentru a stopa acțiunile imorale ale colegilor mei, am depus un proiect de lege împreună cu colegul meu, Cristian Seidler, care va face imposibil ca deputații și senatorii să își mai majoreze veniturile pentru ei înșiși”, a prezentat Prisnel proiectul de lege.
El a transmis un apel la parlamentarii de Dolj din PSD, PNL, ALDE, PMP să susțină inițiativa și să își convingă colegii din partid să voteze în favoarea proiectului de lege.
Proiectul de Lege pentru modificarea art. 42, alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prevede, în esenţă, că modificările făcute coeficienţilor de stabilire a indemnizaţiilor lunare se vor aplica doar odată cu începutul unui nou mandat al celor două Camere ale Parlamentului.
‘Astfel, orice majorare a indemnizaţiei va fi valabilă doar pentru viitorul Parlament, iar parlamentarii nu vor mai putea să voteze creşterea indemnizaţiilor proprii, precizează USR.
Deputatul USR Adrian Prisnel consideră că este imoral ca parlamentarii să-şi legifereze drepturi speciale. ”Dreptul parlamentarilor de a-şi vota propriile salarii este un privilegiu în raport cu celelalte categorii de salariaţi care nu pot decide asupra propriilor venituri. Faptul că aceştia votează majorările de salarii de care vor beneficia ei înşişi este privit drept un conflict de interes. Această percepţie reprezintă şi una dintre cauzele pentru care Parlamentul României este o instituţie în care cetăţenii au foarte puţină încredere. Un vot pentru acest proiect ar fi o dovadă că parlamentarii au înţeles mesajul societăţii: nu vă mai votaţi privilegii”, a declarat deputatul USR.
Potrivit deputatului USR Cristian Seidler, dezbaterea aceasta a avut loc în multe state din lume, mai ales în contextul în care opinia publică a perceput un abuz al acestui drept. ‘În unele dintre aceste state au fost adoptate legi care să elimine posibilitatea ca parlamentarii să-şi poată stabili propriile salarii. În Marea Britanie, spre exemplu, în urma unui scandal public, a fost înfiinţată o autoritate independentă care stabileşte şi gestionează veniturile parlamentarilor. Ne gândim că aceasta ar putea fi o soluţie şi pentru România. Primul pas este însă să limităm acest drept, afirmă Seidler.