Parlamentarii au respins în comisii Legea inocenței care interzice educația sexuală în școli. Totuși, aleșii vor o dezbatere pe această temă, pentru a demara o nouă lege, mai coerentă. Membrii comisiilor de învățământ și comisiei juridice vor recomanda, astfel, plenului Camerei Deputaţilor respingerea proiectului de Lege pentru „Inocenţa Copilăriei”, care prevede interzicerea cursurilor de educaţie sexuală în învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial, fără acordul scris al părinţilor sau al tutorelui.
Proiectul va merge astfel la votul final, în plenul Camerei Deputaților, cu raport de respingere.
Parlamentarii precizează în raportul elaborat că, de comun acord cu reprezentanții Ministerului Educației Naționale și Alianței Părinților, Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Camerei Deputaților a stabilit organizarea unei dezbateri în luna mai 2017, care să exploreze implicațiile acestei teme de educație, solicitând puncte de vedere și intervenții ale a utorităților publice centrale și locale, societății civile, cadrelor didactice, medicilor, psihologilor, pedagogilor, altor organizații ale părinților etc.
”Pe baza opiniilor exprimate și analizelor aprofundate, se va iniția un demers legislativ mai coerent, care să acopere necesitățile de informare a elevilor începând cu perioada preadolescenței, soluția și evaluarea riguroasă a organizațiilor nonguvernamentale care desfășoară aceste tipuri de activități în unitățile de învățământ, protejarea sensibilității specifice vârstelor (copilăriei pubertate) și informarea lor adecvată și responsabilă fără excese și abordări nepedagogice”, spun reprezentanții legislativului.
Parlamentarii au respins proiectul pentru că, în conformitate cu prevederilor Ordinului MENCS nr. 3590/2016, trunchiul comun nu
include nici o disciplină care are ca scop explicit educația sexuală.
”Curricumul la decizia școlii cuprinde pachetele disciplinare opționale ofertate la nivel național, regional și local și pachete disciplinare opționale ofertate la nivelul unității de învățământ care sunt clar stabilite în urma consultării elevilor și părinților, pe baza resurselor disponibile; chiar dacă unele discipline din trunchiul comun abordează tematica educației pentru familie , iar disciplina Biologie, prin ramura anatomie și fiziologie umană sau animală, cuprinde capitole referitoare la reproducere la om sau la animale, acestea nu pot fi considerate elemente de educație sexuală și fac parte din conținuturile științifice necesare pentru educația și devenirea tinerilor”, spun parlamentarii.
În plus, Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, organele de specialitate ale administrației publice centrale, autoritățile publice locale, precum și orice alte instituții publice sau private cu atribuții în domeniul sănătății sunt obligate să adopte, în condițiile legii, toate măsurile necesare pentru derularea sistematică în unitățile școlare de programe de educație pentru viață în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorilor.
Legea inocenței a fost depusă anul trecut, în Parlament, și a trecut tacit de Senat, prima Cameră sesizată, fără ca senatorii să își exprime un vot pe proiect. Legea interzice predarea cursurilor de educaţie sexuală în învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial, fără acordul scris al părinţilor sau al tutorelui.
Căile internetului fac deja mult rău în această direcţie, de ce trebuie să legitimăm “uciderea inocenţei” încă de la vârsta când maimuţoii de pluş încă sunt prietenii cei mai buni ai copiilor?”, spunea anul trecut inițiatorul legii deputatul Ninel Peia.