Noua sesiune parlamentară de toamnă aduce în prim plan câteva proiecte extrem de importante pentru români. Puterea vrea să treacă prin Legislativ, pe modelul legii salarizării unice, Legea pensiilor, care va schimba cu totul arhitectura sistemului de pensii din România. Sunt așteptate contre și dezbateri aprinse între Putere și Opoziție, pe acest subiect.
Proiectul este vital pentru cei de la PSD, în perspectiva alegerilor care urmează. Mesajul a fost deja transmis clar de liderii partidului. „Este bine ca pensionarii din România să știe că vor fi direct afectați dacă PSD nu va mai fi în măsură să aplice aceste legi pentru că se va modifica guvernarea. Este bine să știe ce îi așteaptă!”, le-a spus ministrul Muncii românilor.
În Parlament se va relua și discuția pe Legea offshore, retrimisă de președintele Iohannis în Parlament și criticată dur de Opoziție dar și de Ambasada SUA la București.
Legea impune operatorilor să plătească impozite progresive pe venituri suplimentare, 50% din toată producţia va trebui tranzacţionată pe piaţa românească, iar sumele obţinute vor fi direcţionate spre parteneriatele public-private.
„Chiar dacă Iohannis își dorește altceva, fondul legii nu se va schimba. Adică taxele pe care trebuie să le plătească statului român și cota de 50% din gazele extrase din Marea Neagră, astea nu se vor schimba. Ca să nu existe niciun fel de dubiu și niciun fel de speranță”, a declarat Liviu Dragnea, înainte de începerea sesiunii.
„Parlamentul a adoptat Legea offshore încălcând toate principiile transparenţei şi negocierii”, atrăgea atenția Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm.
Și Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții revine în atenția Parlamentului. Proiectul a fost declarat neconstituțional de CCR, dar Puterea nu renunță la el.
Noi reguli în Parlament, după protestele cu tricouri și portavoce a parlamentarilor USR: Acces mai greu pentru invitații Opoziției, sancțiuni pentru cei care întrerup ședințele
USR este un partid de tineri. Și s-a manifestat atipic în Parlament. Protestele cu tricouri albe, inscripionate cu mesajul „Fără penali”, de la dezbaterea legilor justiției, melodii puse la boxă, în timpul dezbaterilor din comisiile juridice, vociferările la portavoce, în plen, au fost doar câteva din manifestările care i-au nemulțumit pe parlamentarii cu ștate vechi în Legislativ.
Noua sesiune aduce însă reguli noi în Parlament. După ce în sesiunea trecută câțiva protestatari au intrat în Parlament, invitați de USR și au scandat lozinci anti-PSD, pe holul sălii de plen, conducerea Camerei Deputaților a schimbat regulile privind accesul în Casa Poporului. Și promite sancțiuni și pentru comportament inadecvat.
Astfel, deputaţii care nu respectă regulamentul şi perturbă activităţile din Parlament pot fi sancţionaţi cu suspendarea participării la lucrări, între 2 şi 30 de zile lucrătoare. De asemenea, afişarea de bannere şi pancarte în plenul Parlamentului este interzisă.
Parlamentarii, deplasări externe în țări exotice
Aleșii își reiau și deplasările externe. Dacă în circumscripțiile electorale îi găsești greu, deputații au făcut anul acesta plimbări exotice pe mapamond.
Astfel, doar în șase luni au fost cheltuiți peste 1,3 milioane de lei din bugetul Camerei Deputaților, pe deplasări în străinătate. Dacă majoritatea sunt în interes de serviciu, la diferite adunări parlamentare, unele aduc, mai degrabă, cu mini-concedii din bani publici.
Serbia, Polonia, Franța, Germania, Italia, Spania, Portugalia, Elveția, Israel, Iordania, Vietnam, Kazahstan, Azerbaidjan, Norvegia, Islanda. Sunt doar câteva dintre destinațiile pe care le-au avut deputații români în prima sesiune din 2018, care au costat 1,3 milioane de lei. Luna cea mai aglomerată, cel puțin în privința decontărilor, a fost iunie.
Chiulangii, trucuri pentru a scăpa de absențe: Își pun colegii să semneze prezența în locul lor
La capitolul prezență, șeful Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, dă un exemplu negativ.
Potrivit informațiilor furnizate de forul inferior, la solicitarea Libertatea, Liviu Dragnea a absentat la 55% dintre ședințe, în ultima sesiune! La comisia de administrație, unde este membru și unde este obligat să participe, nu s-a dus niciodată.
Asta deși, imediat ce a fost ales deputat, le-a transmis parlamentarilor PSD că nu va mai tolera absențele de la serviciu.
Presa a aflat și cum încearcă să înșele parlamentarii sistemul, pentru a-și acoperi absențele la muncă: se semnează în locul colegilor absenţi pentru ca aceştia să nu îți piardă banii de indemnizaţie.
Miza este mare. Pentru fiecare absenţă, un parlamentar este sancţionat cu 500 de lei şi pierde banii de diurnă. Însă, colegii care se află la şedinţă îi ajută pe chiulangii să rămână la finalul lunii cu toţi cei 13 000 de lei.
Scandalul, la ordinea zilei în Parlament. Jigniri filmate cu telefonul, injurii de la tribună
Activitatea Parlamentului, în noua legislatură, a arătat o față nouă a alesului român. Discursul elevat, demn de un parlamentar care trebuie să reprezinte un exemplu pentru alegătorii lui a fost înlocuit de injurii și apelative șocante.
De la tribuna Parlamentului s-a cerut înfiinţarea unui cabinet de psihiatrie de urgenţă, după ce parlamentarii PSD i-au surprins pe cei din Opoziți cu apelative precum „rahitic”, „jegos”, „nesimtit”, „bolnav de SIDA”.
Campionul jignirilor a fost, de departe, senatorul PSD Șerban Nicolae care a surprins prin declarații șoc în Parlament, la adresa colegei de la USR, în timpul dezbaterilor pe llegile justiției.
„Penală este mama care v-a făcut nesimțită; Spălați-vă pe dinți! Sunteți atât de proastă!”, i-a spus senatorul PSD colegei de la USR Cosette Chichirău, care a spus, la rândul ei, că Șerban Nicolae este un „infractor”, un șofer al grupului infracțional organizat și că a „furat și fură România”.
CITEŞTE ŞI: