Salarii duble, pentru jumătate de săptămână de activitate în Parlament
Parlamentarii sunt printre categoriile favorizate de aplicarea legii salarizării unice. Potrivit noii legi a salarizarii, de la 1 iulie indemnizatiile lunare ale senatorilor si deputatilor au crescut de la aproximativ 7.700 lei brut cât câștigat la începutul mandatului, la 13.050 lei, începând cu luna august. Iar membrii conducerii Parlamentului au salarii și mai mari, ajungând la aproape 17.000 de lei pe lună.
Veștile bune pentru aleși nu se termină aici. Nu doar salariile le-au crescut, ci și sumele forfetare pe care le iau pentru activitatea din teritoriu, și care sunt calculate în funcție de indemnizații.
Astfel, pentru birourile din circumscripții, aleșii vor primi minim 19.575 lei pe lună, iar la aceste sume se adaugă 6.525 lei pentru cazarea senatorilor și deputatilor veniți din teritoriu la București. Pentru liderii de grupuri parlamentare, președintii, vicepreședinții si secretarii comisiilor permanente, sumele forfetare vor fi și mai mari, ajungând la peste 20.000 lei pe lună. Cele mai mari sume le primesc cei doi președinți ai Camerei Deputaților și Senatului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, care primesc o sumă forfetară lunară de 25.012 lei, pe lângă indemnizația brută de 16.675 lei pe lună.
Conducerea Parlamentului a încercat, în vară, să înghețe aceste sume, la valoarea dinaintea aplicării legii salarizării unitare, însă, așa cum declara președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, discuțiile ”s-au blocat”, pentru că trebuia modificată Legea 96 privind Statutul senatorilor si deputatilor.
Rămâne de văzut dacă discuțiile vor fi reluate în toamnă, cu atât mai mult cu cât Parlamentul are nevoie de mulți bani, la rectificarea bugetară, pentru a putea plăti toate majorările salariale.
De la trei zile de activitate pe săptămână, la program pe modelul Parlamentului European
Programul parlamentarilor a dus, de-a lungul timpului, la dezbaterile publice ample. Asta în condițiile în care aleșii vin la muncă luni, după prânz, și pleacă de cele mai multe ori miercuri în teritoriu. Iar această practică s-a păstrat pe parcursul tuturor legislaturilor.
Deputatul PNL Adriana Săftoiu vrea schimbarea programului, mai ales acum, când deputații și senatorii câștigă salarii mult mai mari. Săftoiu a declarat pentru Libertatea că propune ca activitatea în Legislativ să se desfășoare pe modelul Parlamentului European: o săptămână lucrări în plen, o săptămână în comisii și o săptămână în teritoriu.
”Trebuie să se ajungă la o înțelegere, pentru că la momentul acesta, după cum funcționăm, nu ne face deloc onoare”, a spus Adriana Săftoiu.
Proiecte importante pregătite pentru toamnă; Legea pensiilor, legile din justiție, Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, referendumul pentru familia tradițională
Noua sesiune vine cu câteva proiecte de lege importante, care urmează să intre în dezbaterea parlamentarilor. Coaliția PSD-ALDE își propune ca, după legea salarizării unice, să adopte, în regim de urgență, și legea pensiilor, care, spun cei de la PSD, va aduce o reașezare în sistemul public de pensii.
Și modificările la legile justiției, care au dus la noi proteste, sunt așteptate în Parlament. Asta după ce primesc avizul CSM și trec de aprobarea Guvernului. Un alt proiect discutat intens este cel privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții. Iar la Senat se așteaptă dezbaterea decizională pe proiectul privind referendumul de modificare a Constituției, în vederea redefinirii familiei tradiționale, ca uniune dintre bărbat și femeie.
Și Opoziția are planuri mari. Atât PNL cât și USR au anunțat moțiuni simple la adresa miniștrilor Transportului sau Justiției, dar și împotriva ministrului Educației, Liviu Pop.