Dupa mai bine de un an in care s-a discutat si rasdiscutat pe marginea controversatului statut al parlamentarului, acesta a fost adoptat de Camerele reunite. Dintre nenumaratele privilegii pe care si le dorisera alesii, multe au disparut. A ramas insa un “ajutor de somaj” pe masura functiei de parlamentar: 200 de milioane de lei vechi in sase luni.
Statutul senatorilor si deputatilor a fost votat cu o larga majoritate, marti seara, in sedinta comuna a Parlamentului. Nu au fost decat trei abtineri, toata suflarea fiind de acord cu proiectul care-i priveste direct. Mai ales ca se facuse foarte tarziu si nimeni nu-si dadea silinta sa fie atent la ce anume se voteaza. Astfel, a trecut la vot alineatul care asigura, pentru sase luni, un trai indestulat celor care raman fara mandat si fara un alt serviciu. “Dupa expirarea mandatului, deputatii si senatorii care nu au mai fost alesi si nici nu au pensie beneficiaza in continuare de o indemnizatie tranzitorie, din partea Camerei respective, pana la obtinerea unei retributii salariale sau a unor venituri din activitati independente, dar nu mai mult de sase luni”, se arata in lege. Daca indemnizatia de parlamentar e acum in jur de 30 de milioane de lei, ajutorul de somaj s-ar ridica undeva la suma de 200 de milioane de lei.
Alesii care au votat aseara proiectul nu prea stiau – sau nu voiau sa stie – de salariile compensatorii. Senatorul PNL Varujan Vosganian l-a luat pe “nu stiu” in brate, din prima clipa in care a fost intrebat despre noile privilegii parlamentare. El a recunoscut ca a votat proiectul, dar ca nu stia despre ce e vorba. In final, s-a scuzat oarecum: “Am mobila de 40 de ani in casa”, a spus Vosganian. Deputatul PSD Alin Teodorescu a argumentat, “european”, ca veniturile mai mari pentru parlamentari reduc gradul de coruptie. Replica venea ca explicatie a faptului ca proiectul votat sporeste cu 50% suma forfetara a deputatilor. Adica deputatii vor primi lunar, pentru “cheltuieli curente”, o suma egala cu un salariu si jumatate. Liderul grupului minoritatilor din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian, a recunoscut sincer ca el a votat proiectul in deplina cunostinta, iar presedintele Camerei, Nastase, a explicat ca legea, in forma ei finala, e una “moderata”. Totusi, alesii vor beneficia in continuare de pasapoarte diplomatice, nu numai pentru ei, ci si pentru soti, sotii sau copii. Dar indemnizatiile tranzitorii sunt justificabile nu pentru alesii care apar in “Top 300” al bogatilor, ci pentru “colegii aflati in situatii delicate”, a spus el.
“Nu vorbesc de cei care se descurca, ci de cei care nu-si gasesc rostul, care nu reusesc sa se angajeze in alta parte”, a declarat Adrian Nastase.