Doar PRM nu este de acord cu solicitarea, acuzand faptul ca liderii politici n-au fost consultati cand s-a decis angajarea Romaniei intr-o lupta cu „inamici invizibili”.
Documentul ar trebui sa fie dezbatut in regim de urgenta de catre cele doua comisii de aparare reunite, urmand sa fie supus votului in sedinta comuna a celor doua Camere, cel mai probabil miercuri. In scrisoare se solicita punerea la dispozitia NATO a spatiului terestru, aerian si maritim national, precum si a fortelor declarate disponibile in 2001. In principiu nu se va inregistra decat opozitia PRM, suparat ca la o asa decizie nu au fost consultati liderii partidelor politice. „Luarea hotararii fara consultarea presedintilor de partide e un lucru de o gravitate exceptionala. E o actiune care se poate intoarce ca un bumerang impotriva noastra. Eu nu spun ca e bine sau e rau sa ajutam NATO, spun doar ca trebuia sa existe o intelegere prealabila” afirma deputatul PRM Daniela Buruiana, vicepresedintele comisiei SRI. Ea mai crede ca Romaniei ii „sade bine neutralitatea” si se teme ca nu cumva soldatii romani sa fie folositi „pe post de carne de tun” in lupta cu un „inamic invizibil”. Aceeasi parere o impartaseste si colegul ei, senatorul Dumitru Badea, membru in Comisia de aparare, care crede ca „ne-am grabit un pic” pentru ca seful statului a inteles „altceva” din cererea presedintelui Bush. „Acesta a solicitat tuturor statelor sa declanseze lupta impotriva terorismului, ceea ce mi se pare un lucru perfect normal, dar de aici si pana la a trimite trupe, cum a inteles dl. Iliescu, e cale lunga. Punem trupe la dispozitia cui si pentru ce? Asta nu face decat sa atraga terorismul si pe teritoriul tarii noastre”, crede Badea.
Restul parlamentarilor sunt de acord cu intentiile lui Iliescu. Deputatul Tudor Mohora, lider PSD, crede ca scrisoarea exprima atat pozitia consecventa a Romaniei de solidarizare cu poporul si autoritatile americane, cat si dorinta de a contribui la eradicarea terorismului. Liberalul Norica Nicolai este de acord cu solicitarea presedintelui, desi nu crede „ca va fi nevoie deoarece nu suntem o zona de interes”. In ceea ce priveste trupele, Norica Nicolai considera ca Romania ar trebui sa contribuie cu personal medical si „probabil, daca avem, cu trupe specializate in lupta antitero”.
Democratul Bogdan Niculescu-Duvaz arata ca „e clar ca o asemenea masura e utila, cu atat mai mult cu cat Romania este partener NATO si aspira la integrare”. UDMR isi mentine pozitia pro-NATO exprimata si cu ocazia conflictului din Iugoslavia. Deputatul Robert Raduly spune ca se bucura ca si PSD „si-a dat seama ca atunci a gresit”, iar acum a luat „decizia fireasca”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News