Actul normativ modifică anexa a II-a a Legii nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

În plen, au fost înregistrate 325 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi o abţinere. Deputaţii au votat telefonic.

Potrivit proiectului, „personalul din sistemul sanitar care ocupă funcţiile de farmacist, biolog, biochimist, chimist, fizician şi psiholog (…) beneficiază, începând cu data de 1 iulie 2020, de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022”.

Legea ar urma să intre în vigoare la data de 1 iulie 2020.

Proiectul a fost susţinut de toate grupurile parlamentare, care au vorbit despre o reparaţie morală, în contextul pandemiei de coronavirus, pentru toate categoriile profesionale care „stau în linia întâi” pentru salvarea de vieţi.

„Biochimiştii, biologii şi chimiştii, precum şi farmaciştii şi psihologii, odată cu apariţia Legii salarizării unitare, au fost omişi de la plata de personal corespunzător nivelului studiilor, complexităţii muncii prestate. S-a ajuns astfel ca în acest moment un asistent medical de laborator clinic subordonat, conform fişei postului, să aibă un salariu mai mare decât un biochimist, biolog chimist care îl coordonează. În lupta cu noul coronavirus, farmaciştii, biologii, biochimiştii şi chimiştii constituie alături de medici şi personalul sanitar eroii nevăzuţi din prima linie, cei care fac testele pentru depistarea coronavirusului, care dau verdictul în această bătălie, cei care ne sunt aproape în farmacii”, a declarat deputatul PNL Antoaneta Ioniţă.

Deputatul Cătălin Nechifor, de la grupul Pro Europa, a solicitat ca termenul de intrare în vigoare a legii să fie 1 iulie 2020.

„Această categorie a fost, din păcate, neglijată. E vorba despre cei care lucrează în compartimente medicale paraclinice şi pentru care legea în vigoare nu a prevăzut creşteri salariale. Pro România a venit la Senat cu un coeficient şi mai mare, nu s-a dorit. (…) E cumva grav ce spun, dar cred că suntem cu toţii conştienţi că o parte din aceşti oameni n-o să mai prindă majorarea salarială. La Suceava, Câmpulung Moldovenesc, la Fălticeni sunt oameni infectaţi inclusiv în zona de laborator”, a menţionat Nechifor.

„E foarte important şi poate că învăţăm ceva – că lucrurile trebuie făcute corect, la timpul lor, nu acum, ca pompierii venim să ne arătăm recunoştinţa pentru cei care sunt împreună cu medicii în prima linie”, a subliniat şi deputatul Petru Movilă PMP.

Deputatul PSD Elena Dinu a afirmat că proiectul de lege va restabili echilibrul în echipa de profesionişti din laboratoarele de analize medicale din sistemul sanitar public, unde aproximativ două treimi dintre specialişti sunt biologi, biochimişti, chimişti.

 
 

Urmărește-ne pe Google News