UPDATE ora 13.00 Parlamentul a votat, miercuri, cu unanimitate de voturi, o declaraţie referitoare la drepturile minorităţilor din Ucraina ca urmare a modificării Legii Educaţiei în această ţară, senatorii şi deputaţii adresând un apel pentru soluţionarea cât mai grabnică a actualei situaţii.
Potrivit declaraţiei, Parlamentul urmăreşte „cu îngrijorare şi maximă atenţie” evoluţiile generate de recenta adoptare în Rada Supremă a Ucrainei a Legii Educaţiei, care „limitează drastic dreptul la educaţie în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina, eveniment care a trezit o profundă preocupare şi îngrijorare în România”.
„Parlamentul adresează un apel pentru soluţionarea cât mai grabnică a actualei situaţii, prin acţiune cu bună-credinţă, în spiritul cooperării, prin dialog inclusiv şi respectarea strictă a standardelor europene în materia protecţiei minorităţilor naţionale, a acordurilor multilaterale şi bilaterale relevante, la care Ucraina este parte”, se arată în document.
Legislativul de la Bucureşti atrage atenţia că „protecţia, la standarde europene, a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, în particular a minorităţii române din Ucraina, care numără peste 400.000 de persoane, este un fundament al construcţiei democratice în spiritul valorilor europene îmbrăţişate de poporul ucrainean, fără de care nu este posibil, între altele, avansul către obiectivul de aderare la UE, fixat de autorităţile ucrainene”.
„Solicită şi îşi exprimă încrederea că Radă Supremă va asigura, în cel mai scurt timp, un cadru legislativ care să garanteze protecţia drepturilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din Ucraina, începând cu etnicii români din această ţară, acordând o atenţie deosebită celor lingvistice, care sä respecte prevederile convenţiilor internaţionale relevante, prioritar dispoziţiilor Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare şi ale Convenţiei cadru privind protecţia minorităţilor naţionale, cu asistenţa Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia) şi a Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE. În cadrul acestui proces, consultarea directă cu reprezentanţii autorizaţi ai minorităţilor naţionale, în principal ai etnicilor români din Ucraina, apare drept oportună şi necesară”, se transmite prin declaraţie.
Parlamentul susţine necesitatea şi solicită implicarea instituţiei prezidenţiale a Ucrainei în soluţionarea favorabilă a problemei prin retrimiterea la Rada Supremă a Legii Educaţiei, pentru reexaminare, şi solicită preşedintelui şi Guvernului României să acţioneze ferm în plan bilateral şi în cadrul structurilor internaţionale relevante pentru asigurarea unei protecţii adecvate a identităţii lingvistice, culturale şi religioase etnicilor români din Ucraina.
Plenul reunit a fost anunţat, luni de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea care a precizat că va fi supus aprobării un proiect de declaraţie privind situaţia minorităţilor naţionale din Ucraina.
Parlamentul României vrea să trimisă şi o delegaţie parlamentară în ţara vecină pentru a-l convinge pe preşedintele Petro Poroşenko să nu promulge Legea învăţământului adoptată recent de către Rada Supremă de la Kiev.
”Mi se pare un subiect extrem de important, este vorba de dreptul la educaţie pentru copiii etnici români care trăiesc în Ucraina. Este vorba de 400.000 de români care trăiesc acolo şi am decis să facem plenul pentru a putea pleca – să aprobăm miercuri – o delegaţie de parlamentari în Ucraina în speranţa că îl vom putea convinge pe preşedintele Ucrainei să nu promulge acea lege pentru că este un precedent foarte periculos, noi în continuare afirmându-ne decizia de susţine parcursul european al Ucrainei”, a spus Dragnea, la Parlament.
Citește și: VIDEO | Meteorologii avertizează. Noi fenomene extreme se vor produce în România în perioada următoare. ”Trebuie să regândim felul în care construim”