„Trebuie să stabilim dacă Guvernul mai are încrederea Parlamentului”, a declarat Theresa May, după rezultatul votului, mai ales că acum se adâncește criza politică.

În urma acestui rezultat, liderul laburist Jeremy Corbyn a anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului condus de Theresa May, astfel că premierul se află astfel în faţa unui moment de cumpănă pentru viitorul său politic, dar şi pentru cel al Regatului Unit.

„Introduc o moţiune de cenzură împotriva acestui guvern”, a spus liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, calificând drept „catastrofal” pentru executiv rezultatul votului privind acordul asupra Brexitului.

Premierul britanic Theresa May făcea apel, marţi seară, la deputaţii britanici să respecte rezultatul referendumului privind Brexit-ul şi să voteze în favoarea acordului de ieşire pe care ea l-a încheiat cu Bruxelles-ul.

„Avem datoria să respectăm o decizie democratică”, a spus Theresa May, într-o Camera a Comunelor plină, cu câteva minute înaintea votului care se anunţă un eşec pentru premier, din cauza opoziţiei atât a eurofililor, cât şi a unor susţinători ai Brexit-ului, relatează Agerpres.

Ea a afirmat că un vot împotriva acordului este un vot pentru incertitudine, diviziune şi riscul unei ieşiri din UE fără nicio înţelegere.

Premierul britanic a întâmpinat o opoziție serioasă din partea celor care resping acordul pentru Brexit, în tabăra criticilor fiind atât membri ai opoziției, cât și voci din interiorul propriului partid și a partenerilor de guvernământ.

Deputații ar fi trebuit să voteze, inițial, acordul marți, 11 decembrie, dar May a amânat votul cu doar câteva ore înainte. Ea a declarat atunci că, după trei zile de dezbatere privind acordul de retragere este clar că există un „sprijin larg” pentru multe dintre aspectele cheie ale acordului. Cu toate acestea, existau îngrijorări pe scară largă cu privire la măsurile de siguranță și se vehicula deja posibilitatea ca acordul să nu treacă de vot.

În acest caz, în care acordul pentru Brexit nu a primit numărul necesar de voturi, există patru posibile scenarii:

  • Brexit fără acord cu UE

În lipsa unui tratat cu UE care să traseze termenii divorțului aprobat de Parlament, Marea Britanie s-ar confrunta cu nesiguranța financiară și blocajele la graniță și vamă, o situație pe care nu și-o dorește nimeni pentru că ar fi dificil de gestionat

  • Organizarea unui nou referendum

În cazul în care acordul nu este votat în Parlament, mai mulți deputați (membrii Partidului Național Scoțian, liberal-democrații, 44 de laburiști și 8 conservatori) vor cere organizarea unui nou referendum la care cetățenii să aleagă între demararea unui Brexit fără acord sau rămânerea în UE.

Într-un astfel de scenariu s-ar pune problema timpului, deoarece ar trebui amânat termenul de ieșire, stabilit pentru 29 martie 2019, iar în acest fel s-ar ajunge la data alegerilor europarlamentare din luna mai, fără a se cunoaște situația Marii Britanii.

  • Negocierea ieșirii din UE fără acord sau tratat

Considerat cel mai puțin probabil scenariu, acesta ar presupune prelungirea statutului de membru al UE pentru încă un an și apoi continuarea negocierilor cu Bruxellesul pentru o ieșire în 2020 în baza procedurilor din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (World Trade Organization).

  • Declanșarea de alegeri anticipate

Și acest scenariu, considerat puțin probabil, ar fi la rândul său constrâns de factorul timp, deoarece ar fi nevoie de o nouă negociere a datei limită impusă de Articolul 50.

Organizarea de alegeri anticipate este posibilă în cazul în care îndeplinește una din cele două condiții (sau excepții) din Actul emis de Parlament privind mandatul fix din 2011: are loc un vot de neîncredere în guvern sau două treimi din Camera Comunelor votează pentru organizarea de alegeri generale.

În acest caz Partidul Laburist ar putea încerca să obțină majoritatea și să preia puterea în Parlament.

Acesta ar putea fi prima acțiune importantă a României în calitate de președinte al Consiliului UE. Curtea Europeană de Justiție a decis că Marea Britanie poate renunța unilateral la ieșirea din UE. fără permisiunea celorlalte 27 de state ale blocului comunitar.

În luna noiembrie a acestui an, liderii Uniunii Europene au aprobat acordul pentru Brexit.

FOTO – EPA


Citește și: VIDEO / Trei într-un TIR. Ce înseamnă să parcurgi 1.400 de kilometri într-un camion


 
 

Urmărește-ne pe Google News