UPDATE – ora 22.00: Theresa May, după ce acordul revizuit privind Brexit a fost respins: „E posibil un nou referendum”. Premierul Theresa May şi-a exprimat regretul faţă de rezultat și a precizat că e posibil să convoace un nou referendum pe tema Brexit.

Votul de azi, care a început la ora locală 19.00 (21.00, ora României-n.r.) a reprezenat primul moment important într-o săptămână în care ar trebui să se decidă soarta ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, mai ales că data de 29 martie, ziua ieșirii britanicilor din UE, se apropie cu pași repezi.

Calendarul săptămânii în Camera Comunelor

12 martie: Votul „semnificativ” privind acordul revizuit

Parlamentarii au votat, pentru a doua oară, un acord privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Acum, urmează ca May să propună o ieșire fără acord.

Dacă, de această dată, Theresa May obținea majoritatea voturilor, atunci se putea vorbi despre o ieșire cu acord din Uniunea Europeană. Aceasta avea prevederi legate de „factura divorțului” și drepturile cetățenilor europeni din Regatul Unit și ale celor britanici din UE.

În cazul unui vot favorabil, atunci noua versiune a acordului trebuia să fie aprobată de liderii UE27 și de Parlamentul European, pentru a putea intra în vigoare. În această situație este posibilă o scurtă prelungire a calendarului Brexit, deoarece nu este timp fizic ca Uniunea Europeană să parcurgă pașii necesari până pe 29 martie.

13 martie: Deputații vor vota pentru Brexit fără acord

Deputații vor fi chemați, miercuri, să voteze dacă Marea Britanie ar trebui să părăsească UE fără o înțelegere.

Cel mai probabil și această variantă va fi respinsă, având în vedere că majoritatea parlamentarilor sunt împotriva unui scenariu care ar duce la o ruptură bruscă a relațiilor dintre Marea Britanie și UE.

Aici trebuie amintit faptul că într-un vot anterior, fără caracter obligatoriu, Camera Comunelor a votat împotriva unui Brexit fără acord cu 318 de voturi și 310 voturi pentru.

14 martie: Vot privind extinderea articolului 50

Dacă la cele două voturi de marți și miercuri, parlamentarii resping atât acordul pentru ieșire cât și varianta unui „hard-Brexit” atunci vor fi chemați joi pentru a vota o amânare a intrării în vigoare a Articolului 50.

O cerere de extindere a Brexitului în temeiul articolului 50 al UE ar trebui să fie făcută de guvernul britanic și ulterior acceptată de toate celelalte 27 de țări ale UE.

May a vorbit de o scurtă prelungire până în vară, însă unii lideri ai UE, printre care Michel Barnier și Emmanuel Macron, au declarat că Marea Britanie ar trebui să precizeze o dată exactă și ce urmărește să obțină până atunci.

Oficialii europeni susțin că ar prefera o prelungire mult mai lungă, probabil chiar de 21 de luni, ceea ce ar permite o renegociere a acordului în întregimea lui, dar această variantă ar fi foarte nepopulară printre susținătorii Brexitului.

La votul de joi există posibilitatea ca parlamentarii britanici să vină cu diferite amendamente, solicitând prelungiri diferite, aruncând astfel procesul într-o confuzie și mai mare, scrie Euronews într-o analiză.

Presa scrie și că există varianta ca premierul să solicite UE o prelungire fără a avea voturile Camerei Comunelor în acest sens.

Ce urmează să se întâmple după această săptămână

Pe 21 martie urmează să aibă loc un summit al liderilor UE în Consiliului European, iar ei speră ca la această dată să poată să semneze acordul revizuit. Dar dacă nu există nicio înțelegere până la acel moment, ar urma să se aprobe prelungirea termenului ieșirii din UE.

Situația este, însă, una extrem de complicată și neclară, cu toate că mai sunt mai puțin de trei săptămâni până la momentul în care Marea Britanie ar trebui să părăsească oficial Uniunea Europeană.

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, a confirmat că deputaţii formaţiunii sale vor vota împotriva acordului privind Brexitul negociat cu Uniunea Europeană de Theresa May.

Corbyn a spus că şefa executivului nu a reuşit să schimbe ”nici măcar un cuvânt” în înţelegerea care, consideră liderul laburist”, rămâne ”la fel de rea” ca aceea din ianuarie.

Pe lângă laburiști și un grup semnificativ de eurodeputaţi conservatori eurosceptici, precum şi micul partid nord-irlandez DUP – care în mod normal le asigură conservatorilor majoritatea în Camera Comunelor – au anunţat că resping acordul.

În dezbaterea premergătoare votului, şefa executivului a avertizat, într-o ultimă încercare de a convinge deputaţii, că ”dacă acest vot nu trece, dacă acest acord nu trece, atunci Brexitul poate fi pierdut”.

Premierul a mai spus că un document convenit luni seară cu UE oferă garanţii juridice care răspund temerilor parlamentarilor britanici că în virtutea mecanismului de ”backstop” Regatul Unit ar putea rămâne pe termen nedefinit în uniunea vamală europeană.

Consilierul juridic al guvernului, Geoffrey Cox, a declarat că documentul convenit luni de premierul Theresa May cu Bruxelles-ul doar reduce, nu exclude riscul ca Regatul Unit să rămână captiv în uniunea vamală europeană dacă Londra şi UE nu ajung la o înţelegere permanentă care să evite reapariţia unei aşa-numite ”frontiere dure” între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.

În acest context, el le-a cerut deputaţilor să ia în această seară ”o decizie politică”, pentru că ”acum a sosit momentul să votăm pentru acest acord”.

Ce spune UE?

Michel Barnier, negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, a declarat luni că europenii au făcut propuneri pentru a scoate discuţiile privind Brexit-ul din impas şi că totul depinde acum de negocierile dintre guvernul May și deputaţii britanici, relatează AFP.

„Am făcut propuneri constructive pe care le-am reamintit vineri”, a declarat Barnier la sosirea sa la o reuniune cu ambasadorii a 27 de state membre ale UE la Bruxelles. „Am discutat tot weekend-ul, iar acum discuţiile, negocierile sunt între guvernul de la Londra şi Parlamentul de la Londra”, a adăugat oficialul.

Vorbind de ultimele propuneri europene privind Brexitul, Barnier a declarat că UE este gata să dea o valoare „constrângătoare din punct de vedere juridic” unor angajamente luate deja. Este vorba de garanţii referitoare la caracterul temporar al „backstop-ului” (plasa de siguranţă irlandeză), un mecanism al tratatului de ieşire din UE propus pentru a evita revenirea la o frontieră între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, în scopul de a menţine acordurile de pace din 1998.

Destinat să fie aplicat doar ca ultim recurs, dacă nici o altă soluţie nu este găsită, el ar menţine Regatul Unit într-o uniune vamală cu UE şi prevede o aliniere mai fermă privind normele UE pentru Irlanda de Nord.

„Backstop-ul” este considerat de mai mulți parlamentari britanici drept ”o capcană” ce ar menţine Marea Britanie sunt umbrela UE în pofida Brexit-ului și cer o limită în timp sau garanţia că vor putea să iasă în mod unilateral.

UE refuză să renegocieze această măsură, dar promite că va face tot posibilul pentru a negocia după Brexit o viitoare relaţie comercială cu Londra care va face inutile controalele la frontiera irlandeză.

Premierul britanic Theresa May şi președintele Comisie Europene, Jean-Claude Juncker, au avut mai multe convorbiri telefonice în ultimele zile, inclusiv luni, spunând că cele două părți continuă să vorbească și să lucreze.


Citește și: 

MUȘAMALIZARE! Trei ani și niciun responsabil după moartea copiilor infectați cu E.coli. La copiii morți la Pitești s-au găsit infecții nosocomiale!


 

Urmărește-ne pe Google News