În plus, Executivul este obigat să prezinte, în Parlament, un raport privind toate măsurile luate în perioada stării de urgenţă, iar Curtea Conturi va verifica toate achiziţiile din această perioadă.
Dn totalul de 465 de parlamentari, 439 de senatori şi deputaţi şi-au exprimat votul, prin sistem online.
Au votat, pentru încuviinţarea prelungirii stării de urgenţă, 404 parlamentari, iar împotrivă, 29. S-au mai înregistrat cinci abţineri şi un parlamentar nu a votat.
ALDE şi Pro România au votat împotriva decretului.
UPDATE ora 12.00 Şedinţa plenului comun al Parlamentului, care se desfăşoară în sistem online, a început.
Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a cerut eliminarea din Hotărârea Parlamentului a celor patru articole care se referă la Guvernul României.
PSD: Restrângerea drepturilor nu trebuie să se facă abuziv
Senatorul PSD Titus Corlăţean a anunţat că partidul va vota prelungirea stării de urgenţă, cu articolele introduse prin care Guvernul este obligat să răspundă, în faţa Parlamentului pentru deciziile luate în această perioadă.
Corlăţean a precizat că prin aceste articole se introduc niste „clauze democratice” şi a menţionat că „restrângerea drepturilor nu trebuie să se facă abuziv”, a mai spus Corlţean.
„Atunci când profiţi de putere, în situaţii de criză, şi recurgi la achiziţii abuzive, la preţuri duble sau triple, când nu faci ceea ce trebuei să faci pentru cei aflaţi în linia întâi şi modifici regulile şi legile pentru a schimba oamenii abuziv din funcţii…(…) atunci să ştiţi că vă paşte un virus foarte periculor. Nu este corona, doamne fereşte, ci un virus care se numeşte lăcomia de putere”, a mai spus Corlţean.
Senatorul a spus că pentru acest virus cel mai bun vaccin este o moţiune de cenzură şi alegerile democratice.
PNL: Prin Hotărârea pe care o luaţi, nu se mai pot da Ordonanţe militare şi OUG-uri, activitatea Guvernului va fi paralizată
„Astăzi se iau măsuri şi se limitează anumite drepturi, temporar, pentru a se salva vieţi”, a spus deputatul Ioan Cupşa.
El a afirmat că, prin Hotărârea pe care vrea PSD să o voteze, „nu se mai pot da Ordonanţele Militare şi Ordonanţele de urgenţă”.
„Activitatea Guvernului va fi paralizată şi criza va fi scăpată de sub control. Numărul de morţi va creşte. Sunt convins că nu vă doriţi acest lucru, a mai spus Cupşa.
Şi colegul lui de la Senat, Daniel Fenechiu, a arătat că „textul constituţional nu condiţionează în niciun fel măsura preşedintelui”, iar Parlamentul poate încuviinţa sau nu decretul preşedintelui, dar nu poate stabili condiţii.
„Noi ştim foarte bine că PSD şi alţi colegi sunt deranjaţi de faptul că Guvernul a administrat impecabil această criză sanitară. Ştim că politica înseamnă să găseşti peste tot bube şi să-l acuzi pe cel care face parte din guvernare, face parte din democraţie, însă, dragi colegi, suntem astăzi în situaţia în care noi vorbim de sănătatea românilor şi de viitorul sanitar al României, sens în care toate giumbuşlucurile juridice, toate şmecheriile prin care noi încercăm să adăugăm la lege, la Constituţie, printr-o hotărâre a Parlamentului, nu îşi găsesc sensul”, a afirmat Fenechiu.
Barna: „Avertizez Guvernul să nu mai ia aceste voturi ca nişte cecuri în alb”
Liderul USR Dan Barna a avertizat Guvernul „să nu mai ia aceste voturi în Parlament ca nişte cecuri în alb” dar a precizat că partidul va vota această prelungire a stării de urgenţă.
„Cabinetul se comportă ca şi cum acum au ajuns la guvernare”, a mai spus Barna, acuzând Guvernul pentru bâlbele luării unor măsuri şi pentru că nu ia măsuri pentru ceea ce va urma după starea de urgenţă.
„Pe noi toţi nu ne va ierta nimeni dacă România va înţepeni la periferia Europei”, a spus Barna, întrebând Guvernul dacă ştie cum va arăta ţara la capătul pandemiei.
„Vedem atitudinea asta de ţâfnă, de aroganţă total neproductivă”, a afirmat liderul USR, arătând că nu se vede nicio direcţie din partea Executivului.
„Vreau să amintesc Guvernului care a preluat o ţară care avea nevoie de
reconstrucţie şi dezvoltare, graţie unei guvernări iresponsabile a PSD.
Nu ne va ierta nimeni dacă după această criză România va înţepeni la
periferia Europei. Aşadar, întrebarea reală care se pune astăzi şi în
perioada următoare este cum va arăta România după pandemie. Lucrează
Guvernul la aşa ceva? Nu există un răspuns la această întrebare. (…)
Vedem în schimb reglementări confuze, improvizaţii, corecturi. Şi mai
vedem şi atitudinea aceasta de ţâfnă, de aroganţă absolut nejustificată
şi neproductivă. Dragi colegi din PNL, care guvernaţi în momentul de
faţă, e foarte greu de spus astăzi dacă mergem într-o direcţie rea sau
bună, că de fapt nu vedem o direcţie. Am rugat Guvernul să fie
transparent, a auzit puţin cu o ureche. Am rugat de asemenea Guvernul să
asculte ce-i spunem aici, în Parlament, ce-i spun oamenii de acasă. A
auzit tot puţin, cu cealaltă ureche. Am rugat Guvernul să lase deoparte
calculele politice”, a mai afirmat Dan Barna.
Victor Ponta: Noi vom vota împotriva decretului
Liderul Pro România, Victor Ponta a anunţat că formaţiunea sa este consecventă şi vor fi singurii care vor vota împotriva decretului preşedintelui.
„Deşi înţelegem măsurile sanitare, votăm împotrivă pentru că preşedintele şi Guvernul său refuză să ataşeze la acest decret un Plan de repornire a economiei româneşti. Am cerut un asemenea plan şi nu există. Am cerut dreptul românilor de a munci în ţara lor, nu în alte ţări”, a mai spus Ponta.
Liderul Pro România a ma spus că a cerut transparenţa achiziţiilor şi un program de testare a populaţiei, sau clarificarea Ordonanţelor militare care impun restricţii şi care bulversează populaţia.
„Noi avem curajul de a vota împotrivă”, a conchis Ponta.
Kelemen Hunor: „Dacă evaluăm activitatea Guvernului din primele 30 de zile, ar trebuie sancţionat”
Liderul UDMR, Kelemen Hunor a anunţat că, la învestirea în funcţie, PNL a primit un vot în alb, iar ulterior, a primit puteri sporite, prin decretul privind starea de urgenţă, pentru a gestiona situaţia de criză.
„Dacă evaluăm activitatea Guvernului din primele 30 de zile, ar trebuie sancţionat”, a spus Hunor. El a menţionat că UDMR va vota prelungirea stării de urgenţă, deşi unele măsuri nu au fost necesare. În plus, alte ţări europene nu au cerut derogare privind aplicarea drepturilor omului.
UDMR a mai criticat şi lipsa viziunii economice, sau demisia ministrului sănătăţii în plină criză.
„Astăzi nu suntem chemaţi să votăm un Guvern”, a mai spus Kelemen Hunor, precizând că decretul nu poate fi supus unor modificări, dar articolele introduse pune Guvernul în situaţia de a veni în faţa Parlamentului să explice deciziile luate.
„NU există suficientă încredere în acest Guvern”, a declarat Kelemen Hunor.
Pambuccian: „Este un blocaj, în acest moment, între Parlament şi Guvern, care nu trebuie să continue!”
Minorităţile au anunţat că vor vota decretul de prelungire a stării de urgenţă, el precizând că nici nu trebuie discutat despre motivele pentru care este nevoie de prelungirea acestei situaţii.
„Pe de altă parte, constat că discuţia pe care o aveţi merge şi într-o altă direcţie şi exprimă o nervozitate a Parlamentului faţă de modul în care acţionează Guvernului”, a spus Varujan Pambuccian, amintind „dezastrul de la Suceava”, aeroportul de la Cluj, bâlbele legate de noaptea de Înviere.
„Lucrurile importante să fie discutate la nivel politic, între liderii politici care vremelnic sunt în conducerile partidelor. Acesta lucru nu s-a întâmplat. Este o mare eroare a Guvernului, pentru că îţi asum anumite lucruri de unul singur. NU ştiu dacă este bine să facă acest lucru, decizii pe care le ia fără să se consulte, nici măcar cu preşedintele „, a mai spus Pambuccian.
Liderul minorităţilor a spus că este un blocaj, în acest moment, între Parlament şi Guvern, care nu trebuie să continue, pentru că pierde România şi populaţia.
„Trebuie să începem să avem discuţii între noi”, a mai spus Pambuccian, precizând că se va ajunge la un blocaj care va dura cât va dura criza asta.
PMP cere Guvernului să vină urgent cu măsuri
Liderul deputaţilor PMP, Mircea Paşcan a declarat că măsurile luate în starea de urgenţă trebuie să continue, pentru că pericolul nu a trecut, şi nicio ţară din Europa nu a ridicat această măsură excepţională.
PMP pune în prim plan siguranţa şi sănătatea cetăţenilor şi va vota prelungirea stării de urgenţă, a spus deputatul.
Potrivit lui Paşcan, susţinerea PMP pentru decretul prezidenţial nu exonerează Guvernul de luarea unor măsuri pentru repornirea economiei. „Domnule prim-ministru, acţionaţi responsabil”, a spus Paşcan.
Tăriceanu: Actuala stare de urgenţă instituie o discriminare umilitoare pentru persoanele peste 65 de ani. Votăm împotrivă
Liderul ALDE, Călin POpescu Tăriceanu a declarat, în plenul comun, că actuala stare de urgenţă instituie o discriminare umilitoare pentru persoanele peste 65 de ani, considerate incapabile, imature pentru a-şi asigura protecţia în faţa coronavirusului, iar acest lucru este unic în Europa.
„Parlamentul nu pote fi indiferent la derapajele antidemocratice şi iliberale ale acestui Guvern”, a spus Tăriceanu, el precizând că preşedintele şi Guvernul încearcă „să suspende exerciţiul drepturilor fundamentale cetăţeneşti şi dreptul de legiferare a Parlamentului”.
PSD: „Trebuie să facem tot ce e posibil să nu apară băieţii deştepţi ai stării de urgenţă”
Robert Cazanciuc, preşedintele intrimar al Senatului a declarat în plen că parlamentarii PSD vor vota pentru încuviinţarea prelungirii stării de urgenţă.
„Nimeni nu împiedică Guvernul să emită Ordonanţe, dar în acord cu legea fundamentală”, a spus Cazanciuc, precizând că trebuie făcut tot ce este posibil să nu apară „băieţii deştepţi ai stării de urgenţă”.
Ce prevede hotărârea Parlamentului
Proiectul de hotărâre pentru încuviinţarea măsurii adoptate de preşedinte privind prelungirea stării de urgenţă, care urmează să fie supus votului plenului Parlamentului, prevede la articolul 1 că „se încuviinţează măsura prelungirii stării de urgenţă pe teritoriul României, pentru o perioadă de 30 de zile, instituită de preşedintele României prin Decretul nr. 240 din 14 aprilie 2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 311 din 14 aprilie 2020”.
Au fost, însă, introduse mai multe articole în care apar condiţii puse Guvernului pe perioada stării de urgenţă:
- pe durata stării de urgenţă restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi să fie dispusă numai prin acte normative cu putere de lege şi doar pentru „prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19, temeinic motivată şi cu respectarea strictă a exigenţelor art. 53 alin. (2) din Constituţia României”.
- pe perioada stării de urgenţă, periodic, la fiecare 7 zile sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19 şi motivele care le-au determinat.
- în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet
- în termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice în această perioadă şi va prezenta Parlamentului un raport cuprinzând cele constatate, concluzii şi propuneri, în condiţiile prevăzute de Constituţia României
Ciolacu: „Măsurile luate de Guvern să fie temeinic motivate, să nu mai revină a doua zi asupra lor pentru că şi-au dat seama între timp că au greşit”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că PSD va vota pentru prelungirea stării de urgenţă.
„Am decis astăzi că vom vota prelungirea stării de urgenţă, dar şi că determinăm, în acelaşi timp, Guvernul să acţioneze, să facă ceva concret pentru oameni. Chiar de astăzi, în proiectul de hotărâre privind încuviinţarea prelungirii stării de urgenţă adoptat de comisiile de specialitate am prevăzut ca măsurile luate de Guvern să fie temeinic motivate, să nu mai revină a doua zi asupra lor pentru că şi-au dat seama între timp că au greşit”, a spus Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al partidului, într-un mesaj video postat pe Facebook după şedinţa conducerii PSD.
Până acum, doar liderii Pro România şi ALDE, Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu, au anunţat că nu vor vota ca România să mai stea în stare de urgenţă 30 de zile.
Ce spun liderii politici
Eugen Tomac (PMP): „În ultimele 24 de ore, din cei peste 3.000 de cetăţeni testaţi, 337 persoane sunt infectate, deci nici pe departe nu a dispărut acest pericol şi cred că este cazul să ne abţinem în a politiza orice”
Dan Barna (USR): „Cifrele, şi număr de îmbolnăviri, şi număr de decese, sunt în creştere. Autorităţile, şi nu doar autorităţile, ne spun că vârful epidemiei nu a fost încă atins. Probabil se va întâmpla undeva la începutul lunii mai. Din acest motiv, nu există nici un argument să relaxăm măsurile”
Călin Popescu Tăriceanu (ALDE): „Am anunţat deja că nu vom vota prelungirea stării de urgenţă şi am şi explicat în nenumărate situaţii de ce nu vom vota acest lucru. În primul rând şi în primul rând, dacă datele oficiale sunt corecte, atunci avem numeroase judeţe unde nu este nevoie de introducerea stării de urgenţă”