Israelul, care este tot mai izolat după mai mult de șapte luni de conflict cu gruparea teroristă Hamas, a reacționat cu furie la demersurile europene. Proiectul de lege danez a fost propus de patru partide de stânga.

Sascha Faxe, deputat în Parlament din partea partidului Alternativa, a declarat că recunoașterea unui stat palestinian este singura modalitate de a obține o pace durabilă în Orientul Mijlociu.

„Marea majoritate a politicienilor danezi sunt de acord că nu va exista o pace durabilă în Orientul Mijlociu fără o soluție cu două state”, a declarat aceasta, adăugând că vede recunoașterea ca pe o modalitate de a acorda drepturi palestinienilor obișnuiți.

Ministrul de externe Lars Lokke Rasmussen a declarat anterior că guvernul danez nu poate recunoaște un stat palestinian, deoarece acesta nu are o unică autoritate funcțională sau control asupra propriului teritoriu.

Rasmussen nu a luat parte la dezbaterea de marți, dar a declarat că speră ca într-o zi Danemarca să fie capabilă să susțină un stat palestinian.

Recunoașterea statului palestinian, decisă recent de Irlanda, Norvegia și Spania, poate indica o erodare a perspectivelor SUA asupra procesului de pace israeliano-palestinian și deschide calea către înființarea unui stat palestinian.

Într-o mișcare atent pregătită, care a avut loc după săptămâni de discuții, guvernele Norvegiei, Spaniei și Irlandei au anunțat recunoașterea statului Palestina începând cu 28 mai.

FOTO: Hepta

Urmărește-ne pe Google News