Autoritățile ruse au interzis prin lege „discreditarea” și răspândirea „deliberat” de informații „false” despre armata rusă la scurt timp după ce Moscova a invadat Ucraina, în februarie anul trecut. Măsura a redus la tăcere aproape toate poziționările și declarațiile antirăzboi și a știrilor care intră în conflict cu narativul despre „operațiunea militară specială” prezentat de Kremlin.

Noua legislație va transforma în infracțiune penală, pedepsită cu ani grei de închisoare, criticile aduse la nivel public sau răspândirea așa-numitelor „informații false” despre forțele de „voluntari” care luptă pentru Rusia, inclusviv despre unitățile private de mercenari, cum ar fi Grupul Wagner, condus de Evgheni Prigojin.

„Toţi cei care astăzi îşi riscă viaţa pentru a asigura securitatea ţării şi a cetăţenilor sunt protejaţi de provocări şi de minciuni” prin acest proiect de lege, a afirmat preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, la scurt timp după votul de marți.

Odată ce noua lege va fi adoptată, încălcarea ei va fi pedepsită cu până la cinci ani de închisoare sau cu o amendă de până la 300.000 de ruble (3.985 de dolari) pentru „acțiuni publice” care vizează „discreditarea… formațiunilor de voluntari, organizațiilor sau persoanelor” care ajută armata rusă, dacă acțiunea respectivă a fost comisă în decurs de un an de la prima infracțiune.

În cazurile în care se consideră că astfel de „acțiuni publice” au dus la consecințe grave – inclusiv la moartea neintenționată sau vătămări corporale – pedeapsa ar urma să fie majorată la până la șapte ani de închisoare sau la o amendă de până la 1 milion de ruble (13.300 de dolari).

Răspândirea a ceea ce autoritățile consideră a fi „informații false” despre „voluntarii” militari va fi pedepsită cu până la cinci ani de închisoare sau cu o amendă de până la 1,5 milioane de ruble (20.000 de dolari).

Informațiile „false despre armată” care sunt considerate că duc la „consecințe grave” ar putea aduce unui contravenient o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani, conform noii legislații.

Proiectul de lege trebuie acum să primească un singur vot de aprobare în Consiliul Federației, (camera superioară a parlamentului rus), iar apoi poate fi promulgat de președintele Vladimir Putin.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News