Prin adoptarea acestui act normativ, municipiul Alba Iulia primeşte recunoaşterea pentru rolul esenţial în formarea statului român modern.

La 1 decembrie 1918, în Sala Unirii din Alba Iulia, s-a semnat „actul de naştere” al României Mari. Capitala de suflet a românilor de pretutindeni a fost Capitala Unirii teritoriilor româneşti şi sub domnia lui Mihai Viteazul.

La rândul său, Iaşiul, capitală a Moldovei medievale şi moderne vreme de trei secole (1564-1862), este locul unde s-au petrecut multe dintre momentele înălţătoare ale istoriei, culturii şi ştiinţei româneşti.

„Iaşiul este al tuturor românilor, cunoscut ca oraş al celor trei Uniri: aceea de la 1600, când Mihai Viteazul s-a încoronat aici ca domn al celor trei Țări Române. Tot de la Iaşi a pornit actul Unirii celor două principate, în 1959, ce au constituit România. La Iaşi s-a realizat formal Unirea cea Mare din 1918, în condiţiile în care oraşul devenise, pentru perioada refugiului din Primul Război Mondial, capitala României. Actul final al Marii Uniri a avut loc odată cu Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, în 1 decembrie 1918, unde cei 1.228 de delegaţi aleşi ai românilor «din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească» au votat Rezoluţia Unirii. Alba Iulia este, aşadar, pe drept cuvânt, Capitală a Marii Uniri, fiind locul unde s-a înfăptuit unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului, la 1 decembrie 1918, cu Regatul României”, au transmis parlamentarii PSD.

Deputatul social-democrat de Alba, Ioan Dîrzu, a subliniat în cadrul şedinţei de vot final de miercuri, 28 noiembrie, contribuţia majoră a Guvernului pentru investiţii în Capitala Marii Uniri cu ocazia Anului Centenar, respectiv 33 de milioane de euro, bani folosiţi în mod special pentru monumente.

Totodată, deputatul PSD i-a invitat pe români să fie prezenţi de 1 Decembrie la Alba Iulia, cu ocazia acestui unic moment.

Citeşte şi: Lovesc pe „zebră” și conduc! Șoferii vinovați sunt iertați de justiție și rămân nestingheriți la volanul mașinii

 
 

Urmărește-ne pe Google News