Potrivit modificărilor aduse Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, persoanele citate la audieri în cadrul comisiilor de anchetă sunt obligate să se prezinte, iar cele care refuză să furnizeze informaţiile solicitate pot fi acuzate de obstrucţionarea aflării adevărului, motiv pentru care se poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală.
În modificarea Regulamentului se precizează că o comisie de anchetă parlamentară poate cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau în cadrul celorlalte organe ale administraţiei publice şi care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului. Persoanele citate sunt obligate, astfel, să se prezinte în faţa comisiei de anchetă parlamentară.
În cazul refuzului nemotivat de a răspunde solicitărilor, comisia poate propune sesizarea conducătorului autorităţii sau instituţiei unde desfăşoară activitatea persoana citată sau poate propune sesizarea organelor de urmărire penală.
Comisiile de anchetă parlamentară pot invita orice altă persoană care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei şi care acceptă să fie audiată. Persoana invitată poate să răspundă şi în scris comisiei de anchetă parlamentară, furnizând informaţiile solicitate sau poate transmite prin poştă documente sau celelalte mijloace de probă pe care le deţine şi care sunt utile comisiei de anchetă.
Refuzul persoanelor invitate la comisia de anchetă de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţia acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei, poate fi considerat ca obstrucţionare sau împiedicare a aflării adevărului şi poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală.
Preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a declara, în urmă cu o săptămână, în Parlament, că magistraţii vor fi obligaţi să se prezinte la audierile din comisiile de anchetă ale Parlamentului în urma modificărilor pe care urmează să le aducă Statutului deputaţilor şi senatorilor. În caz contrar, aceştia vor putea fi acuzaţi de comiterea unei infracţiuni, a adăugat Nicolicea.
„Cei care sunt funcţionari publici, membri ai Guvernului, funcţionari în administraţia centrală şi locală şi sunt citaţi la comisie sunt obligaţi să vină. În caz că nu, se sesizează conducătorul unităţii pentru a fi sancţionaţi cu o sancţiune administrativă sau, dacă este cazul, se sesizează Parchetul pentru faptul că, deşi au obligativitatea, unii funcţionari publici, să sesizeze organele, nu numai că nu sesizează organele, ci chiar împiedică o anchetă a Parlamentului. Orice funcţionar public va fi obligat să vină în faţa comisiei”, a arătat președintele comisiei juridice.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!