UPDATE ora 17.30. Modificările la Codul Penal au trecut de comisia Iordache după doar o oră şi jumătate de analiză. Comisia specială a decis să rămână în forma iniţială mai multe articole criticate de Opoziţie, pe motiv că nu au fost atacate sau nu au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională.
Florin Iordache a precizat, în cadrul dezbaterii, că „Abuzul în serviciu, în opinia lui, trebuie să dispară”.
PNL: Astăzi, în 30 de minute, PNL-ALDE, cu ajutorul UDMR, a dat amnistie pentru cei care conduc partidul
Deputatul Ioan Cupşa a declarat, la final, că ceea ce s-a întâmplat astătzi, în 30 de minute, în comisia Iordache, este „o amnistie sui generis, pentru cei care conduc PSD şi ALDE şi pentru infractorii de lux ai acestei ţări”.
„Prescripţia, ce înseamnă? Aşa cum s-a modificat legea, toate infracţiunile grave, abuzul în serviciu şi nu numai cu urmări grave, petrecute anterior anului 2010, luna aprilie, vor fi de nepedepsit. Au modificat termenul de prescripţie, prescripţia specială nu va fi de 16 ani ci de 9 ani. Pentru jupânii din PSD şi ALDE şi pentru tovarăşii lor, amnistia va fi dată dacă textul normativ va fi adoptat de Parlament”, a spus deputatul PNL.
USR: Liviu Dragnea, prin aceste modificări de astăzi, îşi schimbă cursul dosarului penal pe care îl are pe rolul ÎCCJ
Şi USR a criticat votul din comisia Iordache.
„Avem un vot dat în comisia specială Iordache de pe o oră pe alta, aş putea spune, referitor la modificarea Codului penal. Este dramatic, din punctul nostru de vedere, pentru că se încalcă în picioare nişte principii fundamentale, unul dintre ele acela că dacă ai greşit, dacă ai săvârşit o infracţiune, să apari firesc în faţa judecătorilor şi să răspunzi. Liviu Dragnea, prin aceste modificări de astăzi, îşi schimbă cursul dosarului penal pe care îl are pe rolul ÎCCJ, pentru că s-a modificat inclusiv articolul în baza căruia a fost condamnat la 3 ani şi jumătate cu executare”, a spus şi Stelian Ion, deputat USR.
El a mai spus că acesta este lucrul pe care nu-l pot înţelege oamenii de bună-credinţă, oamenii cinstiţi: cum e posibil să săvârşeşti nişte infracţiuni şi să scapi de dosarele penale modificând legislaţia pentru tine şi pentru prietenii tăi.
„Este inimaginabil. Mai rămâne ca PSD să modifice şi Cartea cărţilor şi Biblia în acea poruncă ‘să nu furi’, să abroge şi de acolo acest păcat capital, până la urmă”, a afirmat Stelian Ion, după şedinţa comisiei speciale”, a mai spus Stelian Ion.
În urma deciziei PSD, astăzi vor fi supuse la vot articolele declarate constituționale de către CCR, în urma sesizărilor formulate de președintele Klaus Iohannis și partidele de opoziție, pe Codul Penal şi de Procedură penală.
Miercuri va avea loc votul la Senat și săptămâna viitoare la Camera Deputaților, care este for decizional.
Parlamentarii opoziției au anunțat deja că pregătesc o nouă sesizare la Curtea Constituţională pe baza articolelor pe care nu le-au contestat la finalul anului trecut.
Deputatul PNL Gabriel Andronache a declarat că şedinţa comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei convocată pentru marţi dovedeşte că majoritatea parlamentară doreşte o adoptare “pe repede înainte, (…) total neprocedurală” a modificărilor la codurile penal şi de procedură penală, fără a mai aştepta opiniile forurilor internaţionale.
Cele mai importante modificări se fac la Codul Penal
„d) acoperirea integrală a prejudiciului material cauzat prin infracţiune, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, dacă făptuitorul nu a mai beneficiat de această circumstanţă într-un interval de 5 ani anterior comiterii faptei. Circumstanţa atenuantă nu se aplică în cazul săvârşirii următoarelor infracţiuni, dacă au produs un prejudiciu material: tâlhărie, piraterie, furt calificat, fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice.”
(1) Liberarea condiţionată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă:
a) cel condamnat a executat cel puţin jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin două treimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 15 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;
b) cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;
c) cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;
„Întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale
Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe pentru fiecare faptă şi persoană prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului în cadrul procesului penal.
După fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripţie.
Prescripţia înlătură răspunderea penală oricâte întreruperi ar interveni, dacă termenul de prescripţie prevăzut în art. 154 este depăşit cu încă jumătate.
„(3) Favorizarea săvârşită de un membru de familie sau afin până la gradul II nu se pedepseşte.”
„(4) Nu constituie infracțiunea prevăzută la alin. (1) următoarele:
a) emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative;”
„(3) Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 1 an de la data săvârşirii acesteia.”
„(3) Dacă infracțiunile prevăzute la art. 295 (delapidarea – n. red.) și art. 297 – 300 (abuzul în serviciu, neglijența în serviciu – n. red.) au produs un prejudiciu material, iar făptuitorul acoperă integral prejudiciul cauzat, în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, limitele prevăzute la alin. (2) se reduc la jumătate.
(4) Dispozițiile alin. (3) se aplică tuturor persoanelor care au comis împreună una dintre faptele prevăzute de alin. (1), indiferent dacă plata a fost efectuată doar de unul sau o parte dintre aceștia.”
Sursa: Digi24.ro