Practic, PE face apel la NATO „să-și onoreze angajamentul față de Ucraina și să deschidă calea pentru ca Ucraina să fie invitată să se alăture alianței de apărare”, scrie în comunicatul citat.
Rezoluția a fost adoptată cu 425 voturi „pentru”, 38 „împotrivă” și 42 abțineri.
Legislativul european mai precizează că până când Ucraina va deveni membră a alianței militare, UE, NATO și statele partenere trebuie să stabilească un „cadru temporar pentru garanțiile de securitate” pentru Kiev, care să fie aplicat după încheierea războiului.
Integrarea Ucrainei atât în NATO, cât și în UE ar spori securitatea regională și globală și ar consolida legăturile dintre Ucraina și comunitatea euro-atlantică.
Parlamentul European:
Eurodeputații precizează, în același comunicat, că distrugerea barajului Kahovka „este o crimă de război”, adăugând că cei responsabili pentru astfel de fapte „vor fi trași la răspundere în conformitate cu dreptul internațional”.
Parlamentul European cere, în același timp, „un pachet cuprinzător de redresare al UE pentru Ucraina”, pachet care să se axeze pe „ajutorul, reconstrucția și redresarea imediată, pe termen mediu și lung a țării”.
„Eurodeputații doresc ca pachetul de redresare să fie sprijinit de finanțarea necesară și adecvată a UE” și menționează că este important ca reconstrucția țării să fie corelată cu pregătirile pentru aderarea țării la blocul comunitar.
De asemenea, reconstrucția infrastructurii ucrainene ar trebui să fie făcută ținând cont de principiile Pactului verde european, mai propun membrii PE, adăugând că „acest lucru ar contribui la transformarea țării într-un stat european social și o economie de piață modernă și fără emisii de dioxid de carbon”.
În acest context, deputații europeni își exprimă speranța că Ucraina va începe în acest an negocierile de aderare la UE.
Președintele Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la UE pe 28 februarie 2022, la câteva zile după declanșarea invaziei ruse.
De asemenea, în toamna anului trecut, Ucraina a depus și solicitarea de aderare la NATO.
Foto: Profimedia