Cuprins:
Rezoluţia, inițiată de un grup important de eurodeputați, printre care mulți români, a fost adoptată cu 508 voturi pentru, 53 împotrivă şi 104 abţineri.
Operațiuni hibride prin oligarhi fugari și actori locali sponsorizați de Rusia
Rezoluţia condamnă activităţile rău-voitoare, amestecul şi operaţiunile hibride ale Rusiei, oligarhilor proruşi şi actorilor locali sponsorizaţi de Moscova menite să submineze procesul electoral, securitatea, suveranitatea şi fundaţiile democratice ale Republicii Moldova.
Eurodeputaţii avertizează că Rusia şi interpuşii săi alimentează diviziunile în societatea din Republica Moldova şi încearcă să deraieze traiectoria proeuropeană a micului stat înainte de alegerile prezidenţiale şi de referendumul privind aderarea la UE.
Eurodeputaţii scot în evidenţă rolul actorilor proruşi, inclusiv oligarhii moldoveni şi grupul de presă Russia Today – companie finanţată de statul rus -, în desfăşurarea unor scheme de fraudare a voturilor, acţiuni cibernetice şi război informaţional.
Aceştia solicită statelor membre UE să se asigure că Republica Moldova beneficiază de toată asistenţa necesară pentru consolidarea instituţiilor, astfel încât statul să facă faţă ameninţărilor hibride.
De asemenea, PE îşi reiterează apelul către autorităţile ruse să respecte independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi să pună capăt provocărilor şi tentativelor de a destabiliza statul şi de a submina ordinea constituţională şi instituţiile sale democratice.
100 de milioane de euro investite de Moscova pentru a influența procesul electoral din Rep. Moldova
Eurodeputații subliniază că Serviciul de Informaţii și Securitate (SIS) din Republica Moldova a descoperit recent că Rusia a investit aproximativ 100 de milioane de euro pentru a submina procesul electoral, cu scopul de a-i convinge pe cetățenii moldoveni să voteze împotriva aderării la UE.
Pe 3 octombrie 2024, autorităţile de la Chișinău au dezvăluit o schemă de fraudă a votului la scară largă, finanţată din Rusia prin intermediul oligarhului fugar Ilan Şor, care a transferat 15 milioane de dolari către 130.000 de cetățeni moldoveni, ca parte a unei operaţiuni de mită electorală.
Condamnând aceste acţiuni, eurodeputații solicită Rusiei să respecte independenţa Republicii Moldova, să înceteze destabilizările şi să retragă forţele militare din Transnistria, o entitate separatistă prorusă din estul Republicii Moldova. În plus, ei reiterează apelurile anterioare pentru distrugerea tuturor muniţiilor depozitate în satul Cobasna, situat în Transnistria.
Pe fundalul unei ingerinţe tot mai agresive a Rusiei în Republica Moldova, PE solicită Consiliului să adopte sancţiuni suplimentare împotriva celor care subminează suveranitatea acestui stat. De asemenea, eurodeputaţii îndeamnă ţările care găzduiesc fugari moldoveni precum Ilan Şor şi Vladimir Plahotniuc să-i extrădeze în Republica Moldova pentru a fi judecaţi.
Apel la accelerarea procesului de aderare
PE îşi reafirmă sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova şi solicită Comisiei Europene să includă statul în Instrumentul de Asistenţă pentru Pre-Aderare (IPA III) şi să prioritizeze finanţarea pentru ţările candidate la UE în următorul Cadru Financiar Multianual (MFF) pentru perioada 2028-2034.
Având în vedere că negocierile de aderare cu Republica Moldova au început deja, eurodeputații solicită accelerarea procesului de evaluare şi organizarea în timp util a următoarelor conferinţe interguvernamentale.
Pentru a spori rezilienţa Republicii Moldova împotriva ameninţărilor hibride, PE îndeamnă UE să continue cooperarea în domenii precum comunicarea strategică, sprijinul pentru jurnalişti şi societatea civilă, dar şi promovarea unui conţinut media independent în limba rusă, notează Agerpres.