În rezoluția adoptată cu 459 de voturi „pentru”, 147 „împotrivă” şi 58 de abţineri, Parlamentul European condamnă în „cei mai puternici termeni posibili” legea din Ungaria, cerând Comisiei Europene să lanseze rapid un caz legal împotriva guvernului lui Viktor Orban.
Parlamentarii au avertizat că legea ar putea crește atacurile verbale și fizice împotriva LGBTQ.
Legea a provocat dezbateri puternice și în timpul summit-ului liderilor UE de la finalul lunii iunie, când președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a catalogat-o drept „o rușine”.
„Legea pune homosexualitatea și schimbarea de gen la egalitate cu pornografia”, a declarat von der Leyen. „Legea se folosește de protejarea copiilor, pe care toți ne-o dorim, drept o scuză pentru a discrimina violent unele persoane, din cauza orientării sexuale. Este o rușine!”.
Ea a promis că se va folosi de puterile executivului european pentru a proteja cetățenii maghiari și a trimis o scrisoare formală premierului Orban.
La 15 iunie 2021, Parlamentul Ungariei a votat aproape în unanimitate, cu 157 de voturi la 1, în favoarea unor norme care, sub pretextul combaterii pedofiliei, restrâng libertatea de exprimare şi drepturile copiilor prin interzicerea prezenţei conţinutului LGBTIQ în materialele educaţionale sau în emisiunile TV pentru persoanele cu vârsta sub 18 de ani. Noua lege a intrat în vigoare joi.
Premierul maghiar Viktor Orban a transmis joi că nu va ceda presiunilor UE pentru a abroga legea, potrivit Reuters.
„Parlamentul și Comisia Europeană vrea să lase activiștii și organizațiile LGBT în grădinițe și școli. Ungaria nu vrea asta”, a transmis Viktor Orban.
„Birocrații de la Bruxelles nu au nicio treabă în asta, orice ar face, nu vom lăsa activiști LGBT printre copiii noștri”, a conchis Orban, care a numit problema drept una de suveranitate națională.