În şedinţa de marţi de la Strasbourg au fost supuse votului două mandate la Curtea Europeană de Conturi – cel al României, unde propunerea a fost Viorel Ştefan, şi cel al Croaţiei, unde a fost propusă eurodeputata Ivana Maletić.

Viorel Ştefan fusese respins încă din faza audierilor în Comisia CONT, care se ocupă de controlul bugetar.

„Nu mai faceţi numiri politice”

Indrek Tarand, raportorul Parlamentului European asupra celor două numiri, a tras un semnal de alarmă. Într-o declaraţie mai puţin obişnuită înaintea unor astfel de voturi, eurodeputatul estonian a cerut statelor membre să o lase mai moale cu numirile pe criterii politice.

„Toate numirile, cu excepţia celei făcute de Irlanda anul acesta, au fost numiri politice şi statele membre, inclusiv Estonia, Finlanda şi Ungaria au făcut numiri politice”, a spus el.

Inclusiv candidatul croat, Ivana Maletić, este un politician – chiar membru al PE. Asta nu înseamnă că nu este un profesionist, a atras atenţia raportorul, şi trebuie votată. Dar, Croaţia nu a ţinut un concurs real pentru acest post.

Există însă o diferenţă fundamentală între Maletić şi Viorel Ştefan – candidata Croaţiei are studii în domeniul auditului şi a fost certificată ca auditor public în Marea Britanie. Viorel Ştefan nu are studii de profil. De aceea, Ivana Maletić a fost votată de Parlament, iar candidatul român a fost respins. Votul a fost de 222 „pentru” şi 372 „împotrivă”.

„Nu uitaţi că procesul de selecţie al Guvernului român şi al Guvernului croat nu a respectat standardele înalte de selecţie ale UE”, a subliniat Indrek Tarand în Parlamentul European.

Guvernul nu renunţă la Viorel Ştefan

În ciuda aceste înfrângeri usturătoare, venită în două reprize, Guvernul României nu ia în acest moment în calcul să renunţe la Viorel Ştefan. Potrivit informaţiilor obţinute de Libertatea, Guvernul aşteaptă alegerile europarlamentare şi noua configuraţie care va rezulta din vot. Puterea de la Bucureşti speră că sorţii vor fi mai favorabili după alegerile europarlamentare şi va putea să îl propună pe Viorel Ştefan cu mai mult succes.

Curtea Europeană de Conturi este o instituţie independentă din cadrul UE (nu se află în subordinea nici unei alte instituţii) şi se ocupă de verificarea modului în care banii cetăţenilor europeni sunt cheltuiţi. Odată cu importanţa funcţiei vine şi un salariu pe măsură: 22.000 de euro brut lunar. Pentru Viorel Ştefan, salariul ar fi de patru ori mai mare decât cel pe care îi ia în prezent ca vicepremier.


Citeşte și:

Guvernul Dăncilă insistă cu nominalizarea lui Viorel Ştefan la Curtea Europeană de Conturi, o funcție cu un salariu brut de 22.000 de euro lunar, dar pentru care nu are experiență! Parlamentul European nu îl vrea

EXCLUSIV | Guvernul îl propune pe vicepremierul Viorel Ștefan într-o funcție pentru care nu are experiență: membru al Curții Europene de Conturi cu salariu de aproape 22.000 de euro brut pe lună

Urmărește-ne pe Google News