Acordurile privind utilizarea salariului în alte scopuri decât cele private sunt nule de drept.
Parlamentul European pentru Libertatea:
Disputa a izbucnit după ce preşedintele interimar Cătălin Drulă i-a acuzat pe europarlamentarii care au plecat cu Dacian Cioloș că au lăsat datorii de 30.000 de euro la partid. Cotizații ilegale, au reacţionat aceștia, dezvăluind că deputații europeni sunt obligați să plătească lunar 3.000 de lei.
Libertatea a solicitat o opinie din partea Parlamentului European. „Care sunt implicaţiile legale şi cum se aplică regulile Parlamentului European în cazul unor astfel de aranjamente: există vreo dispoziţie legală care permite sau, dimpotrivă, interzice unui partid politic să solicite o cotizaţie mai mare pentru membrii aleşi în Parlamentul European?” a fost întrebarea adresată prin intermediul biroului de presă al PE.
Răspunsul nu a întârziat. „Membrii Parlamentului European își pot folosi salariul după cum consideră cel mai bine. Cu toate acestea, vă rugăm să rețineți că, potrivit Statutului Europarlamentarului, acordurile privind utilizarea salariului în alte scopuri decât cele private sunt nule de drept”, a transmis biroul de presă al Parlamentului European.
„De asemenea, vă rugăm să rețineți că, spre deosebire de salarii, deputații europeni pot folosi indemnizațiile la care au dreptul sau orice alte fonduri primite de la Parlamentul European strict în scopurile stabilite”, a continuat acesta.
Ce bani are la dispoziție un deputat european
Pe lângă salariu, aproximativ 7.000 de euro, deputații europeni au acces la o serie de fonduri menite să le asigure buna desfășurare a activității.
Astfel, pentru activitățile desfășurate în afara țării lor de origine, eurodeputații pot beneficia de rambursarea cheltuielilor de călătorie, de cazare și a cheltuielilor conexe până la un cuantum maxim de 4.716 euro anual, conform site-ului PE.
Parlamentul European acordă şi o indemnizație forfetară de 338 de euro pentru acoperirea costurilor de cazare și a costurilor conexe pentru fiecare zi în care aceştia sunt prezenți la Bruxelles și Strasbourg pentru activități oficiale, cu condiția ca aceștia să semneze un registru care atestă prezența lor.
Şi cheltuielile precum chiria pentru birouri, costurile administrative, abonamentele, calculatoare, organizarea de evenimente sunt suportate de Parlamentul European, în limita a 4.778 de euro pe lună. În plus, deputații au dreptul la rambursarea a două treimi din cheltuielile lor medicale.
OLAF a anchetat cazuri asemănătoare și a cerut recuperarea banilor!
Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a anchetat în trecut cazurile unor europarlamentari acuzați că transferau o parte din salariu și din indemnizații către partid.
„Investigațiile, care au fost lansate în 2017 și 2018, s-au concentrat pe acuzații conform cărora anumiți deputați ai Parlamentului European și stafful lor, inclusiv asistenți parlamentari, plăteau o parte din salariul și indemnizațiile lor lunare partidului național. Astfel de aranjamente sunt contrare regulilor Parlamentului European”, a transmis OLAF într-un comunicat publicat în aprilie 2020, la finalizarea anchetelor.
Investigaţia procurorilor europeni a stabilit că, în perioada 2014-2019, mai mulţi europarlamentari, precum şi angajaţi în delegaţia partidului la Parlamentul European au plătit contribuţii de peste 640.000 de euro la sediul naţional. Potrivit anchetatorilor, plăţile nu au fost efectuate spontan, ci pentru că europarlamentarii erau condiţionaţi de o înţelegere cu partidul.
„OLAF a concluzionat, de asemenea, că Parlamentul European ar trebui să dispună de sancțiuni eficiente pentru a aborda în mod eficient încălcarea normelor sale și pentru a permite recuperarea sumelor datorate stabilite în urma anchetei”, a transmis instituția
Comunicatul nu precizează despre ce eurodeputați este vorba. Ancheta nu poate viza aleșii USR-PLUS, care au ajuns în Parlamentul European după alegerile din 2019.
Ce spun USR-iştii despre cotizaţiile speciale
Cei cinci europarlamentari demisionari din USR-PLUS, care figurează la partid cu datorii, au arătat că restanţele s-au adunat după o decizie a Biroului Național al partidului prin care li s-a impus o cotizație lunară de 3.000 de lei.
Dacian Cioloș a susținut că decizia contravine prevederilor legale europene.
În replică, fostul ministru USR al justiției, Stelian Ion, a spus despre cotizațiile speciale că „sunt legale și nu încalcă nici dreptul intern, nici dreptul Uniunii Europene”.
USR a stabilit praguri de cotizaţie lunară diferite, în funcţie de statutul membrilor de partid. Cei din mediul rural – 5 lei, la oraş crește la 10 lei, iar pentru parlamentarii şi europarlamentarii aleşi pe listele partidului – 1.000, respectiv 3.000 de lei.
„În USR, avem de-a face cu o cotizaţie fixă, fără nicio referire la salariul europarlamentarului”, a subliniat Stelian Ion, într-un mesaj adresat membrilor şi susţinătorilor de partid.
Potrivit unor documente interne consultate de Libertatea, în cadrul şedinţelor de partid a fost precizat în mai multe rânduri că suma lunară pe care europarlamentarii trebuie să o achite la partid a fost stabilită după calcularea a 10% din salariul de eurodeputat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro