Finlanda urmează acum să semneze solicitarea oficială și să o trimită la sediul NATO în zilele următoare, unde este așteptată și solicitarea Suediei anunță de guvernul de la Stockholm cu o zi înainte.
Parliament supports Finland’s application for NATO membership. Parliament adopted the position in accordance with the Foreign Affairs Committee report after a vote 188-8 in favour.
— SuomenEduskunta (@SuomenEduskunta) May 17, 2022
Parliament requires that the Govt keeps it informed of the progress of the membership process.
Acest subiect urmează să fie discutat și joi într-o întâlnire pe care președintele american Joe Biden o va avea joi la Casa Albă cu președintele finlandez Sauli Niinisto și cu premierul suedez Magdelena Andersson.
„Liderii vor discuta solicitările de aderare la NATO a Finlandei și Suediei și securitatea europeană, cât și întărirea parteneriatului apropiat pe o serie de teme globale și privind sprijinul acordat Ucrainei”, a transmis Casa Albă într-un comunicat dat publicității marți.
Guvernul finlandez și-a confirmat duminică intenția de a se alătura NATO, în timp ce social-democrații aflați la guverare în Suedia au fost de acord să renunțe la opoziția de lungă durată față de idee, deschizând calea depunerii cererilor de aderare în câteva zile.
Suedia și Finlanda au fost ambele neutre de-a lungul Războiului Rece, iar decizia lor de a se alătura NATO reprezintă una dintre cele mai mari schimbări aduse arhitecturii de securitate a Europei timp de decenii, reflectând o schimbare radicală a opiniei publice în regiunea nordică, de când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie.
Decizia celor două guverne, ambele rămase neutre sau nealiniate de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a atras o reacție virulentă din partea Rusiei, care a descris-o drept o greșeală gravă, cu consecințe de amploare.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina