UPDATE ora 22.40: Mii de oameni s-au adunat în fața Parlamentului georgian după ce parlamentarii au respins veto-ul prezidenţial asupra legii agenţilor străini, potrivit imaginilor suprinse de la fața locului.
Adoptarea legii a atras o serie de reacții din Europa, dar și din partea SUA.
„Statele Unite condamnă această acțiune. Este regretabil că liderii Georgiei aleg să renunțe la pașii necesari pentru a avansa Georgia și direcția occidentală pe care o dorește oamenii săi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, într-o conferință de presă, citat de Reuters.
Estonia, prin vocea ministrul său de externe, a transmis că Georgia se află în „sala de aşteptare a extinderii pe termen nedefinit”.
La rândul său, ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a transmis că aderarea Georgiei la UE este efectiv „în aşteptare”.
Ministrul danez de externe, Lars Løkke Rasmussen, a reacţionat şi el la votul din parlamentul georgian: „Dacă partidul de guvernământ nu-şi schimbă cursul de acţiune, Georgia nu va avansa pe calea aderării la UE”, a avertizat acesta.
„Sperăm să vedem Georgia alăturându-se familiei europene de democraţii independente şi suntem alături de popor în dorinţa acestuia de a avea un viitor european pentru ţara sa”, a transmis şi Ministerul de Externe al Norvegiei.
***
Știrea inițială: Votul de marți de a ignora obiecțiile președintelui georgian Salome Zourabichvili, ale cărui puteri sunt în mare parte ceremoniale, pregătește terenul pentru ca președintele parlamentului să semneze legea în zilele următoare, notează Reuters.
Disputa legată de legea recent adoptată a ajuns să fie considerată un test cheie pentru a vedea dacă Georgia, care timp de trei decenii s-a numărat printre cele mai prooccidentale state succesoare ale Uniunii Sovietice, își va menține orientarea occidentală sau va pivota în schimb spre Rusia.
Proiectul de lege impune ca organizațiile care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini”. Criticii l-au comparat cu legislația Moscovei privind „agenții străini”, care a fost folosită pentru a reprima disidența în Rusia.
Opozanţii proiectului de lege au organizat, timp de mai bine de o lună, unele dintre cele mai ample proteste pe care le-a cunoscut Georgia de la obţinerea independenţei faţă de Moscova, în 1991, odată cu prăbuşirea Uniunii Sovietice.
După votul parlamentului de marți, sunt de aşteptat momente tensionate și proteste masive. Poliţia este mobilizată, iar protestatarii se află în faţa clădirii Parlamentului şi strigă „Ruşilor!”, „Sclavilor!”.
UE „regretă profund” trecerea peste veto-ul prezidenţial
Josep Borrell, Înaltul comisar european pentru afaceri externe, a emis un comunicat împreună cu Comisia Europeană, în care a avertizat asupra „impactului negativ” asupra parcursului Georgiei în aderarea la UE și a îndemnat autoritățile de la Tbilisi să „revină pe calea europeană”.
„Uniunea Europeană regretă profund faptul că Parlamentul georgian a decis să treacă peste dreptul de veto al președintelui cu privire la legea privind transparența influenței străine și să ignore argumentele juridice detaliate ale Comisiei de la Veneția, care au condus la o recomandare clară de abrogare a acestei legi.
UE a subliniat în repetate rânduri că legea adoptată de Parlamentul georgian contravine principiilor și valorilor fundamentale ale UE. Promulgarea acesteia duce la un regres în cel puțin trei din cele nouă etape (dezinformarea, polarizarea, drepturile fundamentale și implicarea organizațiilor societății civile) stabilite în recomandarea Comisiei pentru obținerea statutului de candidat, aprobată de liderii UE, și va avea un impact negativ asupra parcursului Georgiei în UE.
Dincolo de legea privind transparența influenței străine, până în prezent nu a fost mobilizată suficientă atenție politică pentru a se înregistra progrese substanțiale în ceea ce privește cele nouă etape.
Îndemnăm autoritățile georgiene să inverseze această tendință și să revină ferm pe calea UE. Mai este încă timp pentru a schimba dinamica – dar este nevoie de un angajament ferm din partea autorităților guvernamentale. UE și statele sale membre iau în considerare toate opțiunile pentru a reacționa la aceste evoluții”, se indică în comunicat.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!