Legea din Germania va intra în vigoare după alegerile legislative din luna septembrie. Textul aprobat acum vizează să consolideze limitele impuse în prezent liberei exprimări, inclusiv pe cele mai vechi cu privire la negarea Holocaustului.
Potrivit legii, site-uri precum Facebook și Youtube pot fi amendate cu până la 50 de milioane de euro amendă în cazul în care acestea nu îndepărtează conţinuturi ilegale în decurs de o săptămână.
Citește și: „Ibrahim”, românul acuzat că pregătea un atac terorist în România, rupe tăcerea
Această lege este una dintre cele mai dure din acest domeniu, din întreaga lume. De altfel, experţi în domeniul drepturilor omului şi companii de Internet denunţă faptul că această lege riscă să conducă la o privatizare a cenzurii şi poate avea un efect înspăimântător asupta libertăţii de exprimare.
Legea a fost adoptată după ce numeroase știri false au fost răspândite pe rețelele de socializare, dar s-a observat și o creștere a fenomenului discursului urii pe rețelele de socializare. Ministrul Justiţiei Heiko Maas a semnalat că Facebook, rețea de socializare care are 30 milioane de utiliztori în Germania, nu îndepărtează conținutul ilegal, fără o presiune politică.
Citește și: Au supraviețuit în Afganistan, dar au murit pe un drum din România. Cine sunt militarii care și-au pierdut viața în accidentul de la Dâmbovicioara