UPDATE ora 14.30 Bugetul Ministerului Apărării Naționale a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare reunite pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, amendamentele propuse fiind respinse. „În acest an estimăm peste 47% din buget cheltuieli pe înzestrare. Este o sumă deosebită”, a declarat ministrul Gabriel Leș, la Comisia avizatoare.

Întrebat de jurnaliști dacă este mulțumit de fondurile alocate ministerului pe care îl conduce, Leș a răspuns: „Bineînțeles, mulțumit dar sunt foarte responsabil pentru că, să ajungi să cheltui 2% din PIB nu e o chestiune foarte simplă. (..) Angajamentul nostru este 2%, suntem responsabili și îl acceptăm”, a mai spus el.

UPDATE ora 14.00 Comisiile parlamentare reunite pentru apărare, ordine publică și siguranță națională au avizat, vineri, cu majoritate de voturi, bugetul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Toate amendamentele prezentate au fost respinse. Pentru anul 2017, limitele de cheltuieli aprobate de Guvern pentru Ministerul Afacerilor Interne sunt în sumă totală de 11.287.000 lei, din care la sursa buget de stat 10.835.247 lei. Potrivit proiectului de buget, suma alocată MAI este cu 4,49% mai mică decât în anul precedent.

Și Bugetul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite din Parlament. Ministerul Afacerilor Externe va primi în 2017 un buget de 768 de milioane de lei, potrivit proiectului bugetului de stat adoptat marți seara de Executiv.

UPDATE ora 13.00 Bugetul Secretariatului General al Guvernului (SGG) a fost avizat favorabil de comisiile de specialitate din Parlament, cu 33 de voturi pentru, zece împotrivă şi cinci abţineri. Bugetul instituției în acest an este mai mic cu 3,5% faţă de anul trecut, având alocate 878,6 milioane lei.

Potrivit procedurii parlamentare, bugetul fiecărei instituţii trebuie să primească un aviz din partea comisiilor de specialitate.  Miniştrii, secretarii de stat şi reprezentanţii fiecărui ordonator de credite vor veni la comisiile de specialitate pentru a susţine bugetul, putând fi adoptate cu această ocazie amendamente de suplimentare sau reducere a fondurilor.

Începând de sâmbătă, proiectul de buget va intra în dezbaterea Comisiilor reunite de buget, care vor relua discuţiile cu fiecare minister şi ordonator de credite, pentru a oferi un raport asupra întregului proiect.

Potrivit calendarului stabilit de Parlament, votul final asupra Legii bugetului va avea loc marţi.

Proiectul legii bugetului de stat vine cu întârziere în Parlament, după ce prima formă a fost contestată de liderul PSD Liviu Dragnea, care a cerut rediscutarea lui. Ulterior, el a fost amânat din cauza avizării de către CSAT, după ce Guvernul a trimis la Administraţia Prezidenţială bugetul abia vineri, iar şedinţa Consiliului a avut loc marţi. Marţi seară abia a fost adoptat proiectul în şedinţa de Guvern.

Proiectul legii bugetului de stat a ajuns cu întârziere în Parlament, după ce prima formă a fost contestată de liderul PSD Liviu Dragnea, care a cerut rediscutarea lui. Ulterior, el a fost amânat din nou, cauza lipsei avizului CSAT. Marţi seară abia a fost adoptat proiectul în şedinţa de Guvern.

Al doilea proiect de buget pentru 2017 al Guvernului condus de Sorin Grindeanu a majorat puternic, faţă de prima variantă, fondurile alocate Ministerului Apărării, de la 11 miliarde lei la 16,3 miliarde lei, echivalent cu 2% din produsul intern brut (PIB), dar a redus semnificativ fondurile alocate Serviciului Român de Informaţii, principalul serviciu de informaţii al României.

Astfel, noul proiect de buget – ce prevede un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB) – alocă pentru Administraţia Prezidenţială 41 milioane lei – faţă de 46,3 milioane lei în prima variantă şi cu 15% mai puţin faţă de 2016.

Marţi, Bugetul României pentru 2017 a fost adoptat în şedinţa de Guvern. „Acest buget a fost construit respectând trei lucruri fundamentale: datele reale ale economiei româneşti, programul de guvernare al PSD (…) şi (…) principalele politici publice şi proiecte naţionale ca parte a unei proiecţii pentru următorii patru ani, pentru a asigura o dezvoltare coerentă a României”, a spus Viorel Ştefan, într-o declaraţie de presă la Palatul Victoria.

 
 

Urmărește-ne pe Google News