Principala modificare aduse de Parlament deciziei Guvernului este introducerea obligaţiei autorităţilor de a oferi persoanelor vulnerabile măşti de protecţie, gratuit, în contextul în care purtarea acesteia, în spaţiile închise, este obligatorie, prin lege.
De asemenea, numirile în spitalele din ţară se vor face de către autorităţile locale, în subordinea cărora se află şi nu de către Ministerul Sănătăţii.
UPDATE ora 16.40 Plenul reunit al Parlamentului a votat, miercuri, încuviinţarea stării de alertă, în conformitate cu Hotărârea Guvernului Orban, emisă luni, pentru o perioadă de 30 de zile.
S-au înregistrat 372 de voturi ”pentru, 37 de voturi ”împotrivă” și 7 abțineri.
UPDATE ora 15.20 Şedinţa plenului reunit, pentru votul pe starea de alertă, a început.
Arafat a cerut să nu se modifice Hotărârea, PNL spune că votul din Parlament este neconstituţional
Hotărârea Guvernului a fost prezentată de secretarul de stat Raed Arafat.
„Hotărârea de Guvern pentru declararea stării de alertă prevede o perioadă de 30 de zile şi bineînţeles măsurile care urmează să fie aplicate conform legislaţiei şi conform Legii 55. La acest moment, sunt în curs de elaborare ordinele miniştrilor care vor implementa aceste măsuri şi urmează să vedem care va fi evoluţia situaţiei, după prima fază a perioadei de relaxare”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, în deschiderea şedinţei de plen a Parlamentului.
Şeful DSU a precizat că sunt prevăzute măsuri la nivelul mai multor sectoare, mai ales sanitar, dar şi pentru transporturi, economie, alte domenii asupra cărora pandemia cu noul coronavirus are impact.
El a solicitat renunţarea la propunerea de modificare a HG şi revenirea la forma iniţială.
Senatorul PNL Daniel Fenechiu a declarat, în intervenţia din plenul Parlamentului, că se încalcă legea fundamentală, pentru că Parlamentul nu poate modifica o hotărâre de Guvern.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu a cerut întrunirea comitetului liderilor, în urma declaraţiei liberalului, precizând că el este dispus să închidă şedinţa Parlamentului.
Liderul USR Dan Barna a declarat că USR va vota pentru încuviinţarea stării de alertă, dar a criticat modul în care Guvernul a gestionat criza.
„Am înţeles că este nevoie de restricţii, însă oamenii au nevoie de mai mult decât atât, de o perspectivă care ne ajută să înţelegem cum se va schimba viaţa noastră în următoarele luni şi mai ales ce fac autorităţile pentru a-i sprijini pe români să-şi recupereze cât mai rapid ceea ce s-a pierdut în ultima perioadă. Românii au pierdut locuri de muncă, oportunităţi de afaceri şi aparenţa aceea de normalitate, de viaţa normală. Viaţa culturală a dispărut aproape cu totul. (…) De la începutul acestei crize am văzut tot felul de contradicţii, cârpeli şi stângăcii. S-au luat decizii de pe o zi pe alta, iar în unele cazuri în a treia zi s-a revenit la ceea ce s-a stabilit în prima zi. Predictibilitate nu a existat. Aceasta este o stare de fapt care trebuie să înceteze”, a susţinut liderul USR, în plen.
Pro România şi ALDE nu votează starea de alertă
Val de critici la adresa Executivului au venit din partea tuturor partidelor din Parlament.
Liderul Pro România, Victor Ponta a spus că partidul său nu va vota încuviinţarea stării de alertă, afirmând că, prin acest vot, se dau „puteti Guvernului Ludovic Orban”.
„Acest Guvern s-a opus tuturor măsurilor bune pentru români. Aş fi vrut ca astăzi să votăm să interzicem Guvernului actual să mai vândă muncitori români, buşteni, grâu, să ne vândă pe noi toţi şi viitorul nostru. Din păcate, ni se cere să dăm mai multe puteri unui Guvern pe care noi cei de la Pro România îl considerăm ilegitim, băgat pe gâtul Parlamentului de preşedintele Iohannis ca o formă de şantaj în luna martie, un Guvern pe care trebuie să-l dăm imediat jos, nu să-i dăm mai multe puteri. Aşa că vom vota împotrivă”, a explicat Victor Ponta.
„Am ajuns să discutăm despre o nouă stare excepţională pentru toată ţara, pentru că Guvernul este incapabil să facă ceea o lume întreagă face: să testeze cu cap, să testeze masiv şi să testeze local. (…) ALDE nu poate accepta ca o ţară întreagă să sufere din cauza unor incompetenţi care încă ne mai guvernează”, a spus şi liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu în plenul Parlamentului.
Amendamentele care au rămas în raportul final al comisiei:
- Autoritățile publice locale, pentru unitățile sanitare din subordine, exercită atribuția de numire, suspendare și eliberare din funcție a persoanelor care ocupă funcții de conducere în cadrul acestor unități în condițiile legii.
- Guvernul României prin Ministerul Sănătății va pune la dispoziția autorităților publice locale necesarul de măști de protecție pentru familiile și persoanele defavorizate de pe raza unităților administrativ – teritoriale respective
- Menținerea carantinei în clădirile, localitățile și zonele geografice stabilite prin ordine ale persoanelor legal îndreptățite și care nu au fost revocate până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri
- Instituirea carantinei în clădirile, localitățile și zonele geografice care se stabilesc prin hotărâre de Guvern, la solicitarea comitetelor județene pentru situații de urgență, pe baza analizelor realizate de către direcțiile de sănătate publicăși avizate de către Institutul Național de Sănătate Publică
Partidele au adus mai amendamente Hotărârii Guvernului, printre care obligaţia autorităţilor de a asigura măşti de protecţie pentru persoanele vulnerabile.
PSD mai doreşte ca numirile şi eliberările din funcţie, în spitalele aflate în subordinea autorităţilor locale, trebuie să fie făcute de şefii de judeţe şi nu de Ministerul Sănătăţii.
Birourile reunite au aprobat marţi scrisoarea premierului Ludovic Orban prin care transmite Hotărârea Guvernului nr. 394/18.05.2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Legea 55 prevede că starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului afacerilor interne, şi nu poate depăşi 30 de zile, însă, pentru motive temeinice, poate fi prelungită pentru încă 30 de zile.
Când starea de alertă se instituie pe cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de pe teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului.
Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare.
Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată. Parlamentul poate încuviinţa măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.
Luni a intrat în vigoare legea stării de alertă, prin împlinirea celor trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!