Decizia are la bază hotărârea Legislativului privind înfiinţarea Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea activităţii directorului SPP Lucian Pahonţu şi a modului în care este posibil ca acesta să fi implicat instituţia în activităţi care exced cadrul legal de funcţionare şi decizia CCR 206/2018 prin care se admite sesizarea de neconstituţionalitate formulată.
Parlamentul a mai votat înființarea unei comisii de anchetă care îl viza pe șeful SPP, Lucian Pahonțu, dar atunci Curtea Constituțională a declarat neconstituțională inițiativa Legislativului.
Potrivit hotărârii, comisia se înfiinţează cu aplicarea deciziei Curţii Constituţionale nr. 206/2018, „având în vedere declaraţiile viceprim-ministrului Paul Stănescu, potrivit cărora un emisar din partea directorului Serviciului de Protecţie şi Pază i-ar fi solicitat colaborarea cu acest serviciu în schimbul susţinerii politice pentru preluarea conducerii Partidului Social Democrat”.
Comisia are următoarele obiective: identificarea persoanelor, mijloacelor şi a acţiunilor prin care SPP a influenţat sau a încercat să influenţeze unele decizii politice, identificarea unor persoane şi/ sau personalităţilor politice sau publice cărora li s-au propus acţiuni de colaborare cu SPP, precum şi stabilirea persoanelor şi/ sau personalităţilor publice sau politice care au acceptat aceste colaborări, determinarea obiectului şi obiectivelor acestor colaborări, precum şi a obligaţiilor care reveneau părţilor, SPP şi respectiv, persoanele în cauză, identificarea protocoalelor de colaborare încheiate cu alte instituţii care exced cadrului legal de organizare şi funcţionare, precum şi atribuţiilor legale ale SPP sau ale celorlalte instituţii cosemnatare, verificarea oricăror alte aspecte care reies din derularea lucrărilor comisiei şi care sunt relevante pentru îndeplinirea obiectivelor şi scopului comisiei.
La începutul lunii aprilie, CCR a admis sesizarea PNL de neconstituționalitate în cazul Hotărârii Parlamentului nr. 11/2018 privind constituirea Comisiei parlamentare de anchetă a Senatului și a Camerei Deputaților pentru verificarea activității directorului Serviciului de Protecție și Pază, Lucian Pahonțu, și a modului în care este posibil ca acesta să fi implicat instituția în activități care exced cadrului legal de funcționare.
Judecătorii CCR au admis și sesizarea formulată de 22 de deputați aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România, care au contestat decizia de înfiinţare a Comsiei de anchetă pentru verificarea activităţii şefului SPP.
Comisia de anchetă privind activitatea șefului SPP a fost votată pe 20 februarie, în Parlament.
Paul Stănescu este cel care a venit primul cu acuzații grave la adresa șefului SPP, Lucian Pahonțu, în urma cărora atât Guvernul, cât și președinții celor două Camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au renunțat la paza ofițerilor SPP.