- Începând cu 2019, Libertatea a publicat o serie de dezvăluiri despre felul în care practica judiciară de la noi tratează cazurile de agresiuni împotriva copiilor.
- În România un triplu violator era lăsat liber de instanțe. Asta în timp ce o fetiță de 4 ani, agresată sexual de el, era atât de traumatizată, încât desena și copacii ca pe un organ sexual masculin.
- Ce se întâmplă azi?
O fetiţă de 11 ani din Vaslui are, în opinia procurorilor, discernământ pentru a consimţi actul sexual. Această interpretare a oamenilor legii nu este singulară.
În ultima vreme, numărul abuzurilor asupra minorilor a crescut: în fiecare zi e raportat un caz de copil violat sau agresat sexual, avertizează ONG-urile implicate în proiectul JUSTinACT.
În 75% din dosarele penale de abuz sexual în care victime sunt copii ce nu au împlinit 15 ani, instanţele au considerat că fapta e act sexual cu un minor, şi nu viol. Salvati Copiii România
Cazul Alinei*, o copilă de 13 ani dintr-o comună din Vrancea, confirmă practica instanțelor, și se încadrează în acest procent de 75%.
Părinţii au dat-o dispărută la poliţie
La începutul lunii august, anul trecut, Alina l-a cunoscut pe Costel E., pe Facebook. El avea 34 de ani şi muncea ca zilier, la o fermă de lângă Odobeşti. „Am început să vorbim şi ne-am împrietenit. Ea mi-a spus că are 13 ani”, a declarat, mai târziu, bărbatul, la poliţie. El i-a ascuns fetei vârsta reală, spunându-i că are 20 de ani, nu 34, cât avea de fapt.
După câteva zile de dialog virtual, Costel a chemat-o pe fată la el, iar pe 18 august, Alina a luat 50 de lei din portofelul mamei ei şi a fugit de acasă.
S-a urcat într-un microbuz, a ajuns în Focşani, unde o aştepta Costel, şi împreună au mers la locuinţa lui de la fermă.
Nu ajunseseră încă acolo, când tatăl Alinei suna la 112, anunţând că fiica lui a dispărut. IPJ Vrancea a mediatizat cazul pentru presa locală, iar a doua zi, văzând pe internet că fata e căutată, Costel E. s-a speriat. A dus-o la microbuz, i-a dat 250 de lei și a trimis-o acasă la ea, unde Alina a ajuns în aceeași zi. La poliţie, fata a povestit amănunţit unde a fost şi ce-a făcut.
Poliţia îl numeşte pe agresor „iubit”
Pe 23 august 2021, cei de la Secția nr. 10 Poliție Rurală Panciu au întocmit un proces-verbal de sesizare din oficiu, în care au notat că „minora s-a aflat din proprie inițiativă la iubitul său, inculpatul E. Costel, cu care a întreținut raporturi sexuale normale, liber consimțite, de două ori”.
Ancheta a durat opt luni, timp în care Parchetul de pe lângă Judecătoria Panciu a adunat următoarele probe: declarațiile victimei şi ale inculpatului, planșele foto cu conversațiile lor de pe Facebook, procesul-verbal de vizualizare a acestor conversații. A fost întocmit și un raport de expertiză medico-legală, efectuat la o lună după dispariţia fetei, care concluziona că ea nu are leziuni de natură traumatică la nivel corporal sau în zona intimă.
Procurorii au apreciat că nu e nevoie să ceară evaluarea psihologică a fetei de 13 ani, pentru a stabili dacă ea avea sau nu discernământul necesar pentru a consimţi actul sexual cu bărbatul de 34 de ani.
În aprilie anul acesta, Costel T. a fost trimis în judecată pentru act sexual cu un minor, infracţiune pedepsită cu închisoarea de la 5 la 12 ani. Bărbatul a spus deja că recunoaşte și regretă fapta şi, cel mai probabil, va cere să fie judecat în procedura simplificată, care reduce cu o treime limitele pedepselor.
Luna trecută, judecătorul de cameră preliminară a validat rechizitoriul procurorilor, iar primul termen al procesului a fost fixat în septembrie, anul acesta.
Inspecția Judiciară a confirmat dezvăluirile din presă
„Copiii nu pot să consimtă cu adevărat, să ofere un consimţământ valabil la acte sexuale cu un adult”, precizează George Visu-Petra, psiholog la Curtea de Apel Cluj, într-o lucrare de-a sa, citată în expunerea de motive a unui proiect de modificare a Codului Penal.
Şi CSM subliniază că „legea instituie o prezumţie absolută a lipsei de discernământ” pentru copiii sub 14 ani.
În iunie 2020, după dezvăluirile apărute în presă despre pedepsele reduse sau chiar cu suspendare pe care le primeau abuzatorii de copii, pentru că judecătorii considerau că victimele, fetiţe ce nu împliniseră 14 ani, au acceptat de bunăvoie actul sexual, CSM a dispus un control la nivel naţional.
Verificările au durat un an, iar raportul Inspecţiei Judiciare a confirmat investigaţiile jurnaliştilor, stabilind că „de regulă, instanţele nu au reţinut valabilitatea consimţământului victimelor minore”.
Pentru a repara această anomalie, în iulie 2021 CSM a trimis ministrului justiţiei o propunere de modificare a Codului Penal, astfel încât orice act sexual cu un minor care nu a împlinit 14 ani să fie considerat viol.
A trecut un an, dar Ministerul Justiţiei nu a făcut nimic pentru a modifica legea. Instituţia condusă de Cătălin Predoiu şi-a motivat pasivitatea, indirect, într-un drept la replică transmis unui ONG, precizând că incapacitatea unui copil de a consimţi sexul cu un adult ar putea fi prezumată „doar în anumite cazuri particulare (minorii cu vârstă foarte fragedă)”.
Drumul legii
Inacţiunea Executivului i-a determinat pe parlamentari să reacţioneze. În septembrie 2021, mai mulţi deputaţi şi senatori USR au iniţiat un proiect de lege pentru modificarea Codului Penal, astfel încât toate agresiunile sexuale cu victime sub 14 ani să fie considerate violuri. Ulterior, în Comisia Juridică a Senatului, „vârsta consimţământului sexual” a fost ridicată la 16 ani. Pedeapsa pentru astfel de fapte era închisoarea de la 7 la 12 ani.
Proiectul a trecut de Senat prin adoptare tacită, iar din februarie anul acesta, el a rămas blocat în Comisia Juridică din Camera Deputaţilor. Senatoarea Anca Dragu, una dintre iniţiatoare proiectului, dezvăluia, pentru Libertatea, că, la şedinţa decisivă a comisiei, unii senatori prezenţi prin videoconferinţă „au închis camera video şi au ieşit, ca să nu mai existe cvorumul necesar pentru votarea acest proiect de lege”.
La începutul lunii trecute, mai mulţi parlamentari PSD şi PNL au depus un alt proiect de lege, care prevede că orice act sexual comis cu un minor cu vârsta sub 15 ani este viol şi trebuie pedepsit cu închisoarea de la 7 la 12 ani.
CSM a trimis un punct de vedere favorabil, dar a subliniat că vârsta consimţământului sexual ar trebui stabilită nu la 15 ani, ci la 14 ani.
Săptămâna trecută, proiectul de lege al celor de la PSD şi PNL a trecut de plenul Senatului. Dar votul final va fi dat de Camera Deputaţilor, abia după vacanţa parlamentară.
Alte cazuri de copii fără buletin care „consimt”
● Pe 1 iulie anul acesta, Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov a decis că Robert A., care a abuzat o fată de 13 ani, în scopul producerii de materiale pornografice, poate fi judecat pentru „act sexual cu un minor”. Iniţial, acuzaţia a fost de viol, dar DIICOT a schimbat încadrarea faptei, după ce Robert A. a declarat: „Eram convins că fata are 15 ani”. Conform paginii sale de Facebook, pe care se autointitulează „Robert Gagikaru”, agresorul are în jur de 30 de ani.
● Tot la 1 iulie, Judecătoria Timişoara a dat undă verde dosarului în care Iulian C., un bărbat de 28 de ani, care a abuzat o fată de 13 ani, va fi judecat tot pentru „act sexual cu un minor”. La dosar nu există evaluare psihologică a victimei, care putea stabili dacă victima avea sau nu discernământ.
● Pe 9 iunie anul acesta, Judecătoria Topoloveni a decis că poate începe şi procesul lui Eliazar M., care avea 21 de ani când a agresat sexual o fată de 13 ani. Abuzul a continuat 2 ani, iar Eliazar a convieţuit cu victima cu care „a întreţinut raporturi sexuale normale consimţite”, notează procurorii. La dosar există un raport de raport de evaluare a victimei, depus de DGASPC Argeş, dar Eliazar e acuzat de „act sexual cu un minor”.
● „Fapta inculpatului Ştefan M. de a întreține, în cursul anului 2020, un raport sexual cu persoana vătămată C.A., în condițiile în care cunoștea că aceasta are vârsta de 13 ani, întrunește elementele de tipicitate specifice infracțiunii de act sexual cu un minor”, a considerat Parchetul de pe lângă Judecătoria Pătârlagele. Ştefan M. avea 19 ani la data comiterii faptei şi, pentru că a amenințat-o pe victimă că va face publice fotografii în care ea apare dezbrăcată, a fost acuzat şi de şantaj. La 5 iulie, Judecătoria Pătârlagele a dat undă verde procesului.
* Numele victimei a fost schimbat, pentru a-i proteja identitatea.
Foto ilustrativ: 123rf