Unul dintre proiectele de lege care au stat mult timp în dezbatere, în Senat este legea grațierii colective. Aceasta a trecut tacit de această Cameră, deși senatorii din comisia juridică îi aduseseră mai multe amendamente și a ajuns la Camera Deputaților. Deputații nu au mai avut timp, însă, să înceapă discuțiile pe proiect. Retragerea sprijinului politic Guvernului Grindeanu, și depunerea moțiunii de cenzură a dat peste cap activitatea din ambele Camere.
Președintele comisiei juridice, Eugen Nicolicea a anunțat că legea grațierii coletice va fi dezvbătută abia în sesiunea de toamnă a Parlamentului.
Nici modificările la Codurile Penale, anunțate în mai multe rânduri de ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu au ajuns în Parlament. La minister se lucrează încp la proiect, după că a fost în dezbatere publică mai mult timp și urmează să fie depus în Parlament cel mai probabil tot după luna septembrie.
Legea salarizării unice și mai multe proiecte prin care s-au mărit salariile unor categorii, printre care și primarii, succesul primei sesiuni parlamentare
Aleșii au început în forță munca în Legislativ. Ce-i drept, actuala coaliție PSD-ALDE, a putut să își impună proiectele fără mari eforturi, cu ajutorul UDMR dar și al minorităților. Cu o majoritate lejeră, un proiect al lui Liviu Dragnea, de eliminare a 102 taxe nefiscale, a trecut pe repede înainte, prin ambele Camere. Au urmat apoi și măriri de salarii, pentru mai multe categorii de personal, din sănatate, educație, administrație, cultură, armată, care au culminat cu un amendament care a mărit salariile aleșilor locali cu 30%, începând cu 1 aprilie. Și polițiștii și funcționari din sistemul administrației penitenciarelor au primit salarii mărite, tot cu 30%, în urma votului deputaților.
Legea salarizării unice a fost, însă, cea mai mare realizare a Parlamentului și a partidelor aflate la guvernare, mai ales că a fost și promulgată de președintele Klaus Iohannis, astfel că va intra în vigoare începând cu 1 iulie.
Salariile profesorilor și medicilor nu cresc de la 1 iulie, ci de la 1 ianuarie 2018, dar indemnizațiile parlamentarilor vor crește, ca și cele ale demnitarilor din stat, de la președinte la șeful Guvernului și președinții celor două Camere.