Iniţiativa legislativă, care fusese prezentată în februarie de Partidul Piraţilor, în urma atentatului comis la Paris împotriva jurnaliştilor de la publicaţia Charlie Hebdo, în urma căruia au murit 12 persoane, prevedea o amendă sau până la trei luni de închisoare pentru orice persoană „care îşi bate joc în public sau dezonorează doctrina sau cultul” unui grup religios recunoscut.
Însă, în urma discuţiilor pe marginea legii s-a ajuns la concluzia că „Libertatea de expresie este una din pietrele de temelie ale democraţiei. Este un punct fundamental într-o societate liberă ca oamenii să se poată exprima fără să se teamă de vreo pedeapsă, din partea autorităţilor sau a altora”, după cum a declarat în cursul prezentării textului Partidul Piraţilor, care dispune de trei locuri în parlamentul de la Reykjavik.
„Parlamentul islandez a făcut clar faptul că libertatea nu se cedează în faţa atacurilor sângeroase”, şi-a exprimat partidul mulţumirea vineri seară într-un comunicat publicat pe site-ul său. Biserica luterană din Islanda, căreia îi aparţin aproape 75% din islandezi, a susţinut proiectul.