Înființarea unui stat palestinian la vest de râul Iordan este considerată „un pericol existențial pentru statul Israel”.

„Knessetul Israelului se opune ferm înfiinţării unui stat palestinian la vest de Iordan. Înfiinţarea unui stat palestinian în inima Ţării Israelului va reprezenta un pericol existenţial pentru statul Israel şi pentru cetăţenii săi, va perpetua conflictul palestiniano-israelian şi va destabiliza regiunea”, se arată în rezoluţia aprobată cu 68 de voturi „pentru” și nouă „împotrivă” din cele 120 ale Knessetului.

„Va fi doar o chestiune de puţin timp până când (mișcarea islamistă palestiniană – n.r.) Hamas va prelua controlul statului palestinian şi îl va transforma într-o bază teroristă islamică radicală, în coordonare cu axa condusă de Iran pentru eliminarea statului Israel”, se mai menţionează în rezoluţie.

Potrivit rezoluţiei, promovarea ideii unui stat palestinian în acest moment este „o recompensă acordată terorismului şi va încuraja doar Hamas şi susţinătorii săi să vadă aceasta ca pe o victorie ca urmare a masacrului din 7 octombrie 2023 (când Hamas a lansat un atac fără precedent împotriva Israelului, soldat cu aproape 1.200 de morți – n.r.) şi un preludiu pentru preluarea puterii de către islamul jihadist în Orientul Mijlociu”.

Cine nu vrea și cine acceptă un stat palestinian

Propusă de partidul Noua Speranță – Dreapta Unită, rezoluția a fost susținută de mai multe partide din coaliția premierului Benjamin Netanyahu și Partidul Unității Naționale, condus de fostul ministru al Cabinetului de Război Benny Gantz.

Membrii partidului Yesh Atid (Există un viitor), al liderului opoziției Yair Lapid, au părăsit Knessetul în momentul supunerii rezoluției la vot. Lapid s-a pronunţat în trecut în favoarea soluţiei două state.

Noua Speranță – Dreapta Unită este un partid care s-a scindat din Likud, formațiunea politică a lui Benjamin Netanyahu. Liderul noii formațiuni, Gideon Saar, a declarat că scopul rezoluției este „de a exprima opoziţia generală a poporului israelian faţă de crearea unui stat palestinian, care ar pune în pericol securitatea şi viitorul Israelului”. Rezoluţia „este şi un mesaj către comunitatea internaţională că presiunea de a impune Israelului un stat palestinian este inutilă”, a subliniat el.

Partidul de centru-dreapta al lui Benny Gantz – acum în opoziţie – respinge ideea înființării unui stat palestinian chiar şi ca parte a unor negocieri.

„Uniunea Naţională se angajează, în orice scenariu politic viitor care apare, să păstreze identitatea evreiască şi democratică a statului Israel şi să insiste asupra drepturilor sale istorice şi a intereselor sale de securitate”, se arată într-un comunicat al acestei formațiuni politice. „După 7 octombrie, ziua înfiorătoare în care teroriştii ne-au răpit, ucis şi violat cetăţeni, orice recunoaştere a unui stat palestinian ar fi o recompensă pentru terorism şi Hamas”, a mai transmis Partidul Uniunii Naționale.

Singurele formațiuni politice care au votat în favoarea înființării unui stat palestinian au fost Partidul Laburist şi partidele arabe Raam şi Hadash-Taal.

Netanyahu se pregătește de vizita în SUA

Votul intervine cu câteva zile înainte de vizita planificată în SUA a lui Benjamin Netanyahu, care ar urma să se adreseze camerelor reunite ale Congresului american, pe 22 iulie, şi care are pe agendă şi o întrevedere cu preşedintele Joe Biden.

Încă din februarie, Knessetul a aprobat o rezoluţie, propusă de însuşi Netanyahu, prin care respingea înfiinţarea unui stat palestinian, dar acea moţiune a abordat în mod specific constituirea unilaterală a unui stat palestinian, în contextul declaraţiilor mai multor ţări care luau în considerare recunoaşterea unui astfel de stat în absenţa unui acord de pace cu Israelul, notează Agerpres.

Recunoaşterea comună de către trei ţări europene – Spania şi Irlanda, state membre UE, plus Norvegia – a provocat furie în Israel, care şi-a rechemat ambasadorii pentru consultări şi i-a convocat pe reprezentanţii celor trei ţări pentru a-şi manifesta dezacordul.

Un total de 145 de ţări din cele 193 membre ONU au recunoscut statul palestinian, din care circa 10 ţări fac parte din Uniunea Europeană (UE).

Urmărește-ne pe Google News