UPDATE 21:25: Comisia Europeană „a luat notă” de votul Camerei Comunelor în favoarea Brexit, anunţă Comisia Europeană, în timp ce negociatorul-şef european, Michel Barnier, a afirmat că statele membre UE continuă consultările prin intermediul României, care deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

UPDATE: 21:00: Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist (de opoziţie), a cerut joi seară organizarea unui nou referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană.

UPDATE 20:28: Deputații au susținut moțiunea guvernului de a încerca să extindă Articolul 50 și să amâne Brexitul după 29 martie cu 412 de voturi pentru și 202 împotrivă.

UPDATE: 20:00: Proiectul de lege, care prevedea preluarea controlului asupra procedurii Brexit pe 20 martie, a fost respins cu un raport de voturi de 314 la 312.

UPDATE 19:50: Camera Comunelor s-a pronunţat joi seara împotriva organizării unui nou referendum privind Brexitul, cel puţin pentru moment, potrivit BBC. 

Deputaţii britanici au respins cu 334 la 85 de voturi o moțiune privind organizarea unei noi consultări pe tema apartenenţei la UE. Rezultatul acestui vot nu-i împiedică pe deputaţi să se pronunţe ulturior asupra unei a doua consultări.


Aseară, scorul a fost foarte strâns în Parlamentul britanic, după ce aceștia au optat între a părăsi sau nu UE fără un acord: 312 de voturi împotriva și 308 pentru. Camera Comunelor a adoptat și un amendament care exclude posibilitatea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit.

Guvernul Marii Britanii va depune, azi, o moţiune în Parlamentul britanic ce prevede organizarea unui nou vot pe tema acordului de Brexit până cel târziu pe data de 20 martie.

În cazul în care un acord este adoptat până la data respectivă, atunci Guvernul de la Londra va încerca să obţină amânarea ieşirii din Uniunea Europeană până pe 30 iunie.

Dacă votul va fi în favoarea amânării Brexitului,  Theresa May va putea solicita extinderea Articolului 50 din partea UE. Presupunând că toate statele membre ar fi de acord, Brexitul s-ar amâna. Premierul britanic afirmă că acesta nu va fi prelungit însă mai mult de trei luni, notează BBC.

Dacă parlamentarii votează împotriva amânării, Marea Britanie ar putea ieși din Uniunea Europeană fără acord, pe 29 martie, ori se va propune un alt treilea vot pentru acordul propus de Theresa May.

Ce s-ar putea întâmpla dacă Brexitul ar fi amânat. Scenarii posibile

  1. Nici o înțelegere la o dată ulterioară

Amânarea Brexitului nu ar însemna că varianta ieșirii Marii Britanii din UE fără un acord a fost exclusă pentru totdeauna. Dacă UK și UE nu pot semna un acord în timpul stabilit pentru amânarea Brexitului, atunci ieșirea fără acord ar fi rezultatul implicit.

Astfel, deși majoritatea deputaților a indicat că sunt împotriva unei ieșiri din UE fără acord, parlamentarii ar trebui să găsească o soluție pentru a împiedica acest lucru.

    2. Să se mai voteze o dată acordul primului-ministru

Probabil că cel mai simplu mod de a acționa ar fi ca Theresa May să aibă o altă șansă în a obține un acord prin intermediul Camerei Comunelor.

Deși a fost respins de două ori, nu există nicio regulă care îi interzice primului-ministru să încerce din nou. Acest lucru este posibil să se întâmple înainte ca amânarea Brexitului să înceapă. Deputații ar putea

În cazul în care deputații vor susține acordul la o a treia solicitare, va fi introdusă o legislație care să pună acordul în aplicare odată cu noua dată Brexit.

3. Negocieri majore

Guvernul ar putea propune o renegociere complet nouă a acordului Brexit, pledând spre unul dintre celelalte modele de tranzacție sugerate – poate ceva apropiat de așa-numitul „model Norvegian”, care ar implica o relație mai strânsă cu UE decât propune de înțelegere actuală.

4. Posibilitatea organizării unui nou referendum / alegeri anticipate

Parlamentari britanici pro-europeni au cerut recent organizarea unui nou referendum, opțiune exclusă vehement de premierul Theresa May, a cărei poziție este tot mai contestată după înfrângerile dureroase din Parlament. Astfel, ar putea să aibă loc o schimbare de Guvern sau noi alegeri anticipate.

Ce întâmplă dacă Marea Britanie nu mai dorește să iasă din Uniunea Europeană

Curtea Europeană de Justiție a decis că ar fi legal ca Regatul Unit să revoce unilateral Articolul 50 pentru a anula Brexit (fără a fi nevoie de un acord din partea celorlalte 27 de țări din UE).

Cu guvernul care încă dorește Brexitul, este foarte posibil ca un eveniment major (precum un referendum sau o schimbare de guvern) să se întâmple înainte ca UK să revoce unilateral Articolul 50.

Foto: BBC și HEPTA


BREXIT | Reacția Theresei May după ce parlamentul britanic a respins varianta ieșirii din UE fără acord


 

Urmărește-ne pe Google News