Printre modificările adoptate se află și obligaţia SRI să răspundă solicitărilor comisiei parlamentare, într-un termen rezonabil, de 7 zile. În cazul în care termenul se depăşeşte, SRI trebuie să răspundă motivat, în perioada de 7 zile, de ce doreşte prelungirea.
Noul regulament introduce obligaţia persoanelor invitate la comisie să prezinte membrilor acestui for aspecte pe care le consideră necesare sau care sunt solicitate.
Modificarea regulamentului a fost votată cu 226 de voturi favorabile, și 43 de parlamentari au votat ”împotrivă”, în timp ce doi s-au abţinut.
Deputatul PNL Cezar Preda, a anunţat că parlamentarii liberali vor vota împotrivă. El a arătat că, prin aceste modificări Comisia SRI se politizează şi a denunţat reorientarea activităţii acesteia la o activitate „de apartament”.
„Dacă această comisie merge în drumul politizării ei, eu vreau să vă spun că avem cu toţii o problemă foarte mare, pentru că această comisie când fac controlul parlamentar face nu în sensul de a se substitui justiţiei României, ci face în sensul de a face ca acest serviciu să funcţioneze legal şi eficient pentru securitatea noastră. În general, această comisie nu a avut putere şi opoziţie, a avut timp de 20 de ani un consens în ceea ce priveşte nevoile de securitate. Dar nu trebuie să facem din această comisie politizarea SRI – acesta este cel mai grav lucru pe care îl poate face un parlamentar al României”, a spus Cezar Preda.
USR a votat în favoarea proiectului, iar preşedintele de şedinţă, Călin Popescu-Tăriceanu a salutat modificările aduse regulamentului comisiei pentru controlul SRI.
Comisia SRI va cere Serviciului numărul mandatelor de interceptare pe siguranţă naţională solicitate începând cu anul 2005
Comisia de control al activităţii SRI va solicita Serviciului Român de Informaţii să prezinte o informare cu privire la numărul mandatelor de interceptare pe siguranţă naţională solicitate începând cu anul 2005, a declarat marţi preşedintele comisiei, Claudiu Manda.
„Am avut o sesizare venită prin avocat de la un actual deputat PSD care ne solicită şi ne sesizează cu o serie de aspecte, dar, în mare, a vorbit despre cazul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, domnul Nicolescu Constantin, care înţelegem că ar fi fost urmărit, interceptat, filat, audiat şi toate instrumentele de rigoare, pentru infracţiuni de corupţie, din câte ştim este acuzat de abuz în serviciu. S-a născut din această discuţie ideea de a sesiza şi de a întreba la Serviciul Român de Informaţii, în toată perioada din 2004 sau din 2005, până la decizia CCR, câte astfel de mandate pe siguranţă naţională au fost solicitate de SRI, câte au fost acceptate şi câte au fost respinse”, a anunțat președintele comisie, Claudiu Manda, într-o conferinţă de presă.
El a adăugat că, în cadrul comisiei, s-a făcut şi propunerea unei adrese către Administraţia Naţională a Penitenciarelor pentru a se vedea „câte persoane au fost condamnate în această perioadă pe infracţiuni pe Legea 535, pe infracţiuni de terorism”.
„Unul dintre colegi ne-a spus că în acest moment se află doar 13 persoane arestate, în contextul în care acuzaţiile sunt de mii de persoane ascultate, lucru pe care l-aţi văzut în spaţiul public”, a mai spus şeful Comisiei SRI.
Elena Udrea va fi audiată joi în comisia penntru controlul SRI. Liderul PMP Traian Băsescu nu a confirmat că va veni la audieri, a anunțat, luni, președintele comisiei, Claudiu Manda.