Biroul Permanent al Camerei Deputaților urmează să se reunească, marți, pentru ”o situaţie de urgenţă administrativă: Din 1 februarie nu mai sunt ghizi pentru vizitele în Palatul Parlamentului şi atunci se găseşte o soluţie pentru această problemă”, a anunțat secretarul Camerei, Ioana Bran (PSD).
Întrebată de ce nu mai sunt ghizi în Parlament, deputatul PSD a spus că trebuie să se facă o modificare în structura de organizare a Parlamentului pentru a-i angaja.
”Din cauza contractelor de colaborare, nu se mai poate şi atunci, probabil, se va face o modificare în structura de organizare a Palatului pentru a-i angaja efectiv. Se va face un concurs. Mâine se va stabili soluţia concretă”, a răspuns secretarul Camerei Deputaţilor.
Secretarul Camerei: Din 2012, Palatul Parlamentului a fost vizitat de un milion de persoane
Secretarul general al Camerei Deputaţilor Silvia Mihalcea a declarat luni că, în perioada 2012 – 2016, Palatul Parlamentului a fost vizitat de aproximativ un milion de persoane, iar în şedinţa Biroului permanent de marţi va propune o soluţie pentru reluarea vizitelor turistice în această clădire.
„Începând cu 1 februarie vizitele la Palatul Parlamentului au fost sistate. A fost o chestiune de legislaţie fiscală coroborată cu o chestiune administrativă internă, e o chestiune moştenită, să spun aşa, la începutul mandatului meu. Săptămâna trecută, pentru a rezolva această situaţie, am avut mai multe întâlniri cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, la nivel de secretar de stat, cu sprijinul preşedintelui Comisiei pentru buget-finanţe, pentru a debloca această situaţie. Am ajuns la o concluzie care va fi prezentată mâine (marţi – n.r.) Biroului permanent. Această propunere a noastră trebuie să fie adoptată de Bp şi vom vedea pe mai departe paşii concreţi de urmat. Eu cred că va fi cu celeritate rezolvată”, a spus Mihalcea, la Palatul Parlamentului.
Ea a adăugat că la Palatul Parlamentului erau angajaţi 50 de ghizi cu contract de colaborare şi cu un program foarte flexibil, pentru a asigura necesarul de vizitare a Casei Poporului.
„Aceşti ghizi asigurau necesarul de vizitare atât pentru vizitele individuale, cele pe loc, dar şi programările făcute de către agenţiile de turism şi acestea se fac chiar şi cu un an înainte. Sunt nişte angajamente pe care noi ni le luam, că este deschisă Casa Poporului. (…) Vorbim de o creştere a numărului de vizitatori, anul trecut, în 2016, am avut cu 20% mai mulţi vizitatori, în 2012 – 2016 – undeva la peste un milion de vizitatori a atras clădirea în sine”, a mai spus secretarul general al Camerei.
Cât costă vizitarea Parlamentului
În cadrul tururilor de vizitare, turiștii puteau vedea mai multe săli din Palatul Parlamentului: Sala „C. A. Rosetti” – Galeria Presei – Galeria de Onoare – Sala „Nicolae Iorga” – Sala „Nicolae Bălcescu” – Sala „Nicolae Titulescu” – Sala „Drepturilor Omului” – Hol C4 – Sala „I.I.C. Brătianu” – Sala „Take Ionescu” – Sala „Unirii” – Sala „Al. I. Cuza” – Galeria de Onoare – Galeria de Presă, dar și terasele și subsolul.
Pentru un Tur Standard, cei interesați pot plăti 35 de lei /persoană, iar pentru un Tur cu Panorama Orașului – Terasă (acces cu liftul) – 15 LEI/persoană. Turul cu subsol (coborâre 2 nivele pe scări) este 10 LEI/persoană.
Intrarea este liberă pentru copii sub vârsta de 7 ani, elevi sub vârsta de 18 ani, ce deţin carnet de elev, persoane cu dizabilităţi, cu act doveditor şi însoţitorul.
Tarife suplimentare sunt pentru folosirea aparatului foto: 30 lei și a camerei video, tot 30 de lei.
Pe site-ul Camerei Deputaților se precizează că vizitarea Palatului Parlamentului este suspendată.