Aceștia au adus mai multe documente pe care le-au prezentat deputaților, solicitându-le să nu respingă Ordonanța.

„Forma actuală a ordonanței prevede o transparentizare a concursului de proiecte pentru finanțarea cinematografică, propune două categorii noi de competiție, una de filme de micro-buget și o categorie de filme experimentale. Prevede posibilitatea de finanțare a tinerilor cineaști pentru primul și pentru al doilea film de lungmetraj. Ea mai prevede trecerea Arhivei Naționale a Cinematografiei din subordinea CNC în subordinea directă a Ministerului Culturii, ceea ce dă posibilitatea unei conservări mai bune a patrimoniului cinematografic, care, în momentul de față, cunoaște foarte mari vicisitudini”, a spus Alexandrescu, în Parlament.

El a precizat că unele dintre pelicule sunt ținute în condiții improprii și nu a fost acordată destulă grijă conservării lor.

”Ordonanța prevede și alte lucruri importante — trecea sălilor de cinematograf dezafectate din patrimoniul România Film către administrația publică locală, cu obligația ca ei să le folosească într-adevăr pentru proiecția de filme și să le renoveze”, a declarat senatorul USR.

Mai mulți membri ai Consiliului de Administraţie al Centrului Naţional al Cinematografiei şi cineaşti precum Nae Caranfil, Radu Muntean, Stere Gulea, Radu Jude şi Ada Solomon au solicitat, printr-o scrisoare deschisă, membrilor Camerei Deputaţilor, să nu adopte proiectul de respingere a Ordonanţei de Urgenţă 91/2016 privind cinematografia şi întoarcerea proiectului de adoptare a acesteia la Comisia pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă pentru o dezbatere publică reală.

Tudor Giurgiu: S-a votat împotriva Ordonanței. A căzut. Cu alte cuvinte, să rămână cum a fost, stați linistiti, va fi bine

Reprezentanții din industria cinematografică au protestat la Parlament.

Regizorul Tudor Giurgiu a postat pe Facebook un comentariu cu privire la votul deputaților: ”S-a votat impotriva Ordonantei. A căzut. Dnul Ciolacu, lider grup PSD, a argumentat votul contra ordonantei, folosindu-se de scrisoarea Dacin Sara și a altor organizații de copyright european, texte care invocă faptul că OUG anulează dreptul de proprietate intelectuală a autorilor, care ar aparține producătorilor, prin noul text de lege. Între semnatari, conducerea Dacin Sara, Damian Laurentiu (UCIN), conducerea UARF., uniunea producatorilor (Dinu Tanase). În consecință, mai bine respingem un proiect de lege pentru un singur punct decât sa dezbatem proiectul în integralitatea sa. Dnul Ciolacu a încheiat en fanfare zicând că, dacă tot s-au luat atâtea premii cu vechea lege, ce ne mai trebuie una nouă. Cu alte cuvinte, să rămână cum a fost, stați linistiti, va fi bine”.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind noua Lege a Cinematografiei a fost iniţiat în mandatul ministrului Corina Şuteu și prevede colectarea mai multor taxe. Ordonanța a fost adoptată de Guvern pe 29 noiembrie 2016.

Corina Şuteu spunea că această taxă este menită să susţină financiar cinematografia din România, prin taxarea contentului video.

”Taxa care a fost propusă este o taxă pentru internet, mai precis pentru conţinut de internet, iar aici mai degrabă am ţinut cont şi de observaţia din comisia de cultură şi aici ne referim la cinematografie pentru că trebuie să înţelegem că există la ora asta, există un fel de contrabalansare, în ceea ce priveşte pirateria care se produce în acest domeniu. Concret, din cauza acesteia, celor care produc operele cinematografice nu le revin în final nici un ban pentru că nu există nici un fel de taxă.  Această taxă este o opţiune pe care o facem care are criticile ei şi repet, încercăm să găsim o soluţie la această problemă. Alte state europene nu au această taxă pe conţinut video suplimentară, dar dau subvenţie către cinematrografie, iar aceasta lipseşte cu desăvârşire, banii venind din surse private”, a afirma ministrul la acea dată.

 
 

Urmărește-ne pe Google News