UPDATE: Plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului l-a validat miercuri pe Georgică Severin pentru funcţia de preşedinte-director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune cu 214 voturi „pentru”, 58 „împotrivă” şi o abţinere. Severin a fost în fostul legislativ senator PSD și președinte al comisiei de cultură din Senat.
Severin a fost audiat anterior de comisiile parlamentare de cultură şi a primit aviz favorabil. Totodată, parlamentarii USR au părăsit miercuri şedinţa de plen reunit, nemulţumiţi de modul în care este desemnat preşedintele-director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune.
„Grupul USR nu participă la şedinţa reunită a Comisiei de cultură. Considerăm că această audiere, şi numire, şi desemnare a unui candidat la funcţia de preşedinte interimar al SRR este o mascaradă. Nu ne asociem acestei aventuri parlamentare şi prin urmare grupul USR părăseşte şedinţa plenului”, a anunţat senatorul USR Vlad Alexandrescu.
În urma votului din plenul celor două Camere, Parlamentul urmează să voteze o nouă propunere pentru șefia Radioului Public, după demiterea lui Ovidiu Miculescu.
Traian Băsescu, liderul PMP, a atras atenția în plenul Parlamentului că este vorba despre un vot politic, pentru că SRR este lider de audiență. Reprezentanții comisiilor de cultură au reacționat, precizând că în urma raportului s-au observat mai multe disfuncționalități la această instituție.
”Am asistat la execuție politică al Consiliului de Administrație al SRR. Este o realitate. Dacă președintele SRR nu ar fi intrat în conflict cu domnul Dragnea, raportul trecea de plen”, a spus liderul interimar al PNL, Raluca Turcan.
”Aveți pregătit cel mai aprig pesedist pentru funcția de președinte director general. Ați politizat Televiziune,a acum e rândul Radioului Public, a mai declarat Raluca Turcan, acuzând politizarea instituției. PNL respinge modul de schimbare a conducerii SRR, a afirmat Raluca Turcan, în plen.
Președintele executiv al PMP, Eugen Tomac a cerut, la rândul lui, ca Opoziția să numească directorul general al SRR, apelul fiind făcut către liderul PSD Liviu Dragnea.
Deputatul PSD Lucian Romașcanu a replicat, precizând că nu este vorba despre o execuție politică ci de constatarea unor probleme grave în raportul de activitate al SRR. ”Acesta este singurul mod de schimbare a conducerii instituției, prin vot”, a explicat el, arătând că Ovidiu Miculescu a fost găsit incompatibil de către justiție.
Raluca Turcan i-a replicat că Miculescu a fost pus în funcție în 2013, de către PSD.
În luna noiembrie 2016, procurorii de la Parchetul Sectorului 1 al Capitalei și polițiștii de la Serviciul Investigarea Infracțiunilor Economice au efectuat percheziții la sediul Radio România.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a anunțat că a început urmărirea penală faţă de 11 membri ai Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune, printre care Mirela Fugaru, Stejărel Olaru, Demeter Andras Istvan, Mihai Voicu şi Doina Moşneag, pentru abuz în serviciu şi conflict de interese. Autoritățile cercetează modul în care au fost atribuite mai multe contracte de achiziție cu firme pe care tot ei sau apropiați ai lor le controlau, prejudiciul fiind de 400.000 de lei.