Dintre toate activitatile care se deruleaza in Palatul Parlamentului, singura care s-ar desfasura in interiorul si cu oamenii institutiei ar putea fi cea de legiferare. In rest, datul cu matura, iluminatul sau incalzitul cladirii, precum si prepararea hranei zilnice pentru alesi ar putea fi facute de firme din exterior. Prima activitate care ar urma sa se ?externalizeze? ar fi si cea mai solicitanta: datul cu matura prin Parlament, stersul si lustruitul mobilelor, geamurilor si podelelor, intr-un cuvant, activitatea femeilor de serviciu. Angajatele, circa 200, sunt tot timpul prezente la datorie. ?Halatele verzi? (uniforma femeilor de serviciu) strang, in permanenta, scrumierele, curata toaletele de pe palierele cu plenul sau cu birourile deputatilor dupa fiecare utilizare, agita carpe, teuri si alte ustensile, pentru ca totul sa straluceasca si sa miroasa a trandafiri. Ele au in grija nu mai putin de 200.000 metri, drept pentru care sunt nevoite sa lucreze in schimburi. Totusi, secretarul general al Camerei, Cristian Ionescu, crede ca activitatea de curatenie poate fi efectuata de o firma din exterior, care sa vina sa ?presteze? la anumite ore ale zilei. Ionescu tine sa precizeze ca deocamdata externalizarea este doar in faza de propunere.
Secretarul general spune ca ideea a plecat de la ratiuni financiare, respectiv dorinta de a economisi bani, pe motiv ca ?privatizarea datului cu matura? ar deveni o activitate mult mai ieftina decat daca respectivul obiect este manuit de o salariata a Camerei Deputatilor. El spune ca, de altfel, e foarte multumit de serviciile angajatelor (care sunt si foarte prost platite – putin peste un milion). Totusi, in propunerea inaintata Biroului, semnata de secretarul adjunct Gheorghe Stan, se arata ca prin ?externalizare? se poate eficientiza activitatea si se poate creste nivelul calitativ al curateniei parlamentare.
Surse din conducerea Camerei spun ca propunerea vine de la ?foamea? prea mare a vreunui factor de decizie din Parlament, motivandu-si afirmatia prin aceea ca o posibila ?privatizare?, prin apelarea la o firma de profil, ar creste costul curateniei chiar si de o suta de ori. In plus, mai spun sursele, lucrul cu o firma din exterior ar fi si foarte greu de realizat, avand in vedere ca Parlamentul este o institutie strategica si nu oricine poate intra in cladirea Camerei Deputatilor. In plus, ?externalizarea? ar insemna, probabil, si disponibilizarea angajatelor care se ocupa de curatenia spatiilor in care alesii calca, lucreaza si primesc oaspeti.
O solutie economica propune secretarul Camerei, Radu Stroe. El crede ca Regia Autonoma Protocolul de Stat ar putea sa se ocupe de curatenie in Parlament, Guvern si Presedintie, preluand si angajatii acestor institutii.