Votul s-a desfășurat joi, în plenul de la Strasbourg. Ulterior, proiectul de regulament va ajunge la Consiliu, pentru a fi aprobat.
Europarlamentarul finlandez Petri Sarvamaa, din partea Partidului Popular European, este unul dintre raportori și vicepreședinte al comisiei pentru bugete. El a susținut că trebuie modificat regulamentul pentru a proteja bugetul UE, arătând că „subminarea democrației deschide calea pentru șubrezirea altor elemente democratice ale statului”.
„Regulamentul are temeiul legal în regulamentul financiar, în articolul 3, aliniatul 22, nu din articolul 7 din Tratat. Este vorba despre apărarea bugetului UE împotriva unor deficiențe generalizate”, a mai arătat Petri Sarvamaa. El a precizat că, în cazul adoptării raportului și propunerii de modificare a regulamentului vor fi aceleași consecințe bugetare pentru fiecare stat membru în care se constată încălcări ale statului de drept.
Un amendament al regulamentului care face referire la evaziunea fiscală și care propunea ștergerea unor cuvinte și precizarea „concurența fiscală ține de competența statelor membre” a fost respins prin vot.
După votul pe amendamente s-a votat pe întregul raport, care a trecut cu 397 de voturi pentru și 158 împotrivă.
Cel de-al patrulea raportor, Eider Gardiazabal Rubial (S&D), le-a mulțumit colegilor pentru sprijinul acordat și a propus retrimiterea la comisia de resort pentru negocierile următoare, invocând regula 59 a), lucru acceptat de plen.
Astfel, UE își dorește să limiteze sau chiar să înghețe finanțarea în cazul țărilor membre în care se înregistrează probleme în ceea ce privește democrația.
„În cazul fiecărui stat trebuie să ne asigurăm că judecătorii, curțile de justiție sunt imparțiale. Din punct de vedere al managementului banilor, să fie eficient. Articolul 7 din Tratatul UE nu este o chestiune de sancționare, ci una de protejare a banilor blocului comunitar. Trebuie să avem un mecanism cu măsuri potrivite care va sancționa deficiențele generalizate în ceea ce privește democrația în statele membre. Trebuie să fie proporțional cu gravitatea abaterii”, a declarat comisarul european pentru buget Gunther Oettinger.
Oettinger a dat mai spus că, în ceea ce privește aplicarea regulamentului, vor fi primite informații de la Curtea Europeană și alte instituții europene.
FOTO: EPA