Dar nu este clar dacă parlamentarii partidului de guvernământ Fidesz, al premierului Viktor Orban, formațiune care deține o largă majoritate în Legislativ, vor participa la reuniunea extraordinară, ceea ce înseamnă că aderarea Suediei la alianța militară condusă de SUA ar putea să nu fie ratificată.
Ungaria este singurul membru NATO care nu a aprobat până acum cererea Suediei de aderare la alianță.
Biroul de presă al Fidesz nu a fost disponibil imediat pentru a oferi un punct de vedere, notează Reuters.
Suedia și Finlanda au solicitat să adere la alianță în 2022, după invazia Rusiei în Ucraina. Dar aderarea Stockholmului a fost tot amânată de Turcia și Ungaria, ceea ce le-a frustrat pe statele membre NATO care văd Suedia drept un actor-cheie în asigurarea securității în regiunea baltică.
Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a semnat documentele de aderare a Suediei la sfârșitul lunii ianuarie, lăsând Ungaria să fie ultima țară care încă nu a aprobat cererea.
Anterior în cursul zilei de joi, șeful de cabinet al lui Viktor Orban a declarat că parlamentarii Fidesz doresc să vadă măsuri din partea Suediei care să consolideze încrederea înainte de a ratifica aderarea țării la NATO. El nu a detaliat care sunt aceste măsuri.
Parlamentul Ungariei urmează să se reunească pentru o sesiune normală abia după vacanța de iarnă, la sfârșitul lunii februarie.
Foto: Profimedia Images