Parlamentul va adopta o declarație pentru asumarea mandatului României la șefia UE, ca proiect de țară
Parlamentul va adopta o declarație pentru asumarea mandatului României la șefia UE, ca proiect de țară. Propunerea a fost făcută de Titus Corlățean, la ultima ședință a Birourilor Permanent reunite. Liderul grupului minorităților, Varujan Vosganian a criticat folosirea termenului ”proiect de țară”. ”Asta e o chestiune administrativă, e bine să o facem, e bine s-o facem bine, e bine să avem grijă cum o facem ca să nu ne facem de râs, dar totuși „proiect de țară” e cam mult spus”, a spus el, în ședință. Titus Corlățean a precizat în ședința comună a conducerii celor două Camere că ”toate statele membre ale Uniunii Europene care au exercitat președinții au construit o platformă politică internă de susținere a președinției Uniunii Europene, ca și proiect de țară”.
”Am și eu o rugăminte: haideți să nu spunem totuși „proiect de țară” chiar la orice lucru care durează 6 luni, 5 luni. Proiectele de țară sunt lucruri pe termen lung, care presupun viziune. Asta e o chestiune administrativă, e bine să o facem, e bine s-o facem bine, e bine să avem grijă cum o facem ca să nu ne facem de râs, dar totuși „proiect de țară” e cam mult spus”, a comentat el.
România va deține președinția Uniunii Europene în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, ca urmare a devansării cu șase luni a tuturor președințiilor Consiliului UE în condițiile în care Londra a renunțat oficial să mai asigure președinția semestrială a Consiliului UE din perioada iulie-decembrie 2017, după referendumul din 23 iunie 2016 în care Regatul Unit a decis să părăsească blocul comunitar.
Citește și: Ce este ”Sindromul Italia”. Anul trecut, la Institutul Socola din Iași au fost internate 150 de femei