Măsura a fost luată după ce senatorul Vergil Chiţac a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus. Astfel, parlamentarii îşi desfăşoară în această perioadă activitatea în circumscripţii, iar senatorii liberali sunt în autoizolare, după că au fost în contact cu parlamentarul cu COVID-19.
Marti, vor fi date rapoarte de la comisiile de sănătate, juridică, apărare şi avize de la buget şi drepturile omului, pentru decretul prezidenţial.
Şedinţa Birourilor reunite s-a desfăşurat prin videconferinţă.
Ce prevede legislaţia
Starea de urgență se instituie de Președintele României prin decret, contrasemnat de primul-ministru și publicat de îndată în Monitorul Oficial al României.
Decretul de instituire a stării de urgență se aduce neîntârziat la cunoștința populației prin mijloacele de comunicare în masă, împreună cu măsurile urgente de aplicare, care intră imediat în vigoare.
Decretul se difuzează pe posturile de radio și de televiziune, în cel mult două ore de la semnare, și este transmis în mod repetat în primele 24 de ore de la instituirea stării de asediu sau de urgență.
În termen de cel mult 5 zile de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgență, Președintele României solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate.
În situația în care Parlamentul nu încuviințează starea instituită, Președintele României revocă de îndată decretul, măsurile dispuse încetându-și aplicabilitatea.