Parlamentul va vota săptămâna viitoare moțiunea de cenzură, după decizia conducerii PSD. Dacă va fi depusă luni, ea va fi votată în plenul reunit cel târziu la sfârșitul săptămânii.
Actuala majoritate parlamentară nu ar trebui să aibă emoții în privința șanselor de adoptare a moțiunii de cenzură. Pentru a trece de Parlament, moțiunea trebuie să fie votată de 233 de parlamentari. Actuala configurație parlamentară este următoarea: PSD are 221 de parlamentari iar ALDE, 23 de parlamentari. Împreună, cele două partide au în Legislativ 244 de deputați și senatori. Adică cu 11 mai mult decât majoritatea necesară pentru a trece o moțiune de cenzură.
Opoziția nu contează foarte mult, în calculul moțiunii. PNL are 98 de parlamentari, USR – 43 de parlamentari iar PMP, 26 de aleși. În total, 167 de parlamentari. Importantă în ecuație va fi UDMR, care are 30 de parlamentari, dar și minoritățile și neafiliații, care însumează 23 de parlamentari.
UDMR a colaborat până acum cu actuala majoritate parlamentară, astfel că este posibil ca votul în Parlament să fie pentru moțiunea de cenzură și împotriva premierului Grindeanu.
Rămâne de văzut cum vor vota minoritățile, care, la fel, până în prezent au susținut măsurile coaliției de guvernare.
Sorin Grindeanu are de partea lui pe Victor Ponta, dar și pe Daniel Constantin, fostul lider ALDE și actual președinte al formațiunii Pro România, care a fost exclus împreună cu alți doi deputați. Și în această variantă, este nevoie ca peste 10 parlamentari de la Putere să voteze împotriva demersului partidului de a pica Guvernul, în Parlament.
Cu toate acestea, în perioada următoare vor avea loc mai multe negocvieri, în rândul parlamentarilor, negocieri care vor veni atât din partea PSD și ALDE, pentru cei din Opoziție, dar și din partea lui Sorin Grindeanu, care va dori să își atragă susținerea a cât mai mulți aleși.
Tăriceanu: Moțiunea va fi citită luni, în termen de trei zile se votează; Nu avem nicio emoție
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, joi, care este calendarul moțiunii de cenzură în Parlament. Astfel, textul va fi depus și probabil citit luni, în plenul reunit, iar votul final va fi dat în maxim trei zile după acest moment.
”Vom cerea membrilor grupurilor parlamentare să își pună semnăturile pe textul moțiunii de cenzură. Nu am niciun fel de emoție în acest sens. majoritatea este alcătuită din PSD și ALDE”, a spus Tăriceanu, precizând că nu s-a intenționat cooptarea PMP în Guvern. Ne așteptăm chiar la voturi în plus, a mai spus Tăriceanu.