Parlamentul a votat Ziua Olteniei, care se va sărbători în fiecare an pe 21 martie. Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional. Legea merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

Proiectul de lege a primit 213 de voturi ”pentru”, 30 ”împotrivă” și 25 de abțineri.

Potrivit proiectului, pe 21 martie, autoritățile centrale și locale vor fi obligate să organizeze ceremonii și evenimente culturale – concerte sau dezbateri – pentru care ar urma să se aloce fonduri speciale. Inițiatori sunt 27 de senatori și deputați, iar proiectul lor a trecut deja de Senat, în toamnă. Totodată, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

Propunerea legislativă privind instituirea Zilei Olteniei, la data de 21 martie, a fost depusă în Senat, în martie 2016 și aprobată tacit de senatori în luna noiembrie a anului trecut, prin depășirea termenului de dezbatere.

Inițiatorii precizează în expunerea de motive că ar trebui marcat un moment important, de la 21 martie 1821, când, în urma unui marș, Tudor Vladimirescu intra în București cu o pâine mare în mână, semn al păcii și al belșugului. Cu toate acestea, 21 martie nu va deveni zi liberă pentru români. Că să devină sărbătoare nelucrătoare, ar trebui să figureze în Codul Muncii, nu doar să fie declarată sărbătoare naţională.

“Tudor Vladimirescu a fost omul politic care a reușit să zguduie din temelii societatea românească rămasă la nivelul feudalismului și să pună capăt regimului politic fanariot”, mai spun inițiatorii proiectului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News